Omschrijving

KASTEEL op -eertijds- omgracht opgehoogd terrein, bestaande uit een haakvormig woongedeelte in het zuidoosten, waarop een ringmuur aansluit met twee (oorspronkelijk vier) rond uitgebouwde hoektorens, midden XIII-XV e.v.; gewijzigd XVIII en XIX. Gerestaureerd in 1954-1957 na de brand van 1948. Het complex omsluit een min of meer eivormige binnenplaats; in de lange zuidvleugel, XIV, de grote zaal, die twee verdiepingen omvat; in de oostvleugel de inrijpoort met hardstenen omlijsting, XV; iets zuidelijker in de oostgevel is de oorspronkelijke ingang herkenbaar (XIII). Onderste deel van ringmuur in baksteen, daarboven mergel; de onderste rij spaarbogen zijn rond het midden van de 19e eeuw geopend en voorzien van neogotische balustrades in zandsteen; daken alle gedekt met grijze leisteen. Van de zuidwestelijke toren resteren de funderingen en een klein deel opgaand werk. Meerruitsvensters.

Waardering

KASTEEL van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de architectuur en de oorspronkelijke plattegrond - vanwege het grote aantal bouwkundige onderdelen uit de 13e eeuw - vanwege de markante ligging in relatie tot het dorp en het Maasdallandschap

510029
Horn

Omschrijving complex:

De buitenplaats HORN bestaat uit een imposant in oorsprong middeleeuws kasteelcomplex met bijgebouwen in een relatief eenvoudige parkaanleg (XIX). Het complex ligt direct ten zuidoosten tegen de oude kern van het dorp Horn en is omgeven door weilanden en boomgaarden. Aan de zuidkant wordt het complex begrensd door de Rijksweg en een kort stuk van de Roermondseweg (weg langs het Lateraal kanaal), aan de westzijde door de Kerkstraat, de kerk plus kerkhof en de Wal, aan de noordkant door bebouwing plus erven aan de Schoolstraat en verder oostwaarts door de Breeweg en aan de oostkant door een boomsingel, die van de Breeweg naar het kanaal loopt. Het complex bestaat uit : KASTEEL (1), PARKAANLEG (2), BIJGEBOUWEN (3), BRUG (4), POMP (5), MUREN (6), POORTEN (7) en TUINSIERADEN (8). Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering

De historische buitenplaats HORN is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de ouderdom van met name het kasteel en de bijgebouwen; verder vanwege de markante ligging van het complex in het landschap in samenhang met het dorp.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Kasteelstraat 6 6085 BH Horn Ja