Nijverheidstraat 297, Capelle aan den IJssel

BOENHOK met gepleisterde gevels onder zadeldak met rode en gesmoorde Hollandse pannen.

Waardering

De boenstoep is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde: als functioneel-ruimtelijk onderdeel van het boerenerf.

509909

Inleiding

Negentiende eeuws boerderijcomplex met DWARSHUISBOERDERIJ en BOENHOK. Het bedrijfsgedeelte met keuken en erkerkamer dateert uit omstreeks 1850, het monumentale gepleisterde voorhuis is in 1892 gebouwd. In opdracht van de scheepsbouwer Van der Hoog.

Omschrijving

De boerderij ligt onderaan de dijk op een rechthoekig aan drie zijden door rechte sloten omgeven erf. Achter en ten oosten van de boerderij een hoogstam fruitboomgaard, die mede het aanzicht en de ensemblewaarde van het erf bepalen.

Waardering

Het boerderijcomplex is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang als representatief voorbeeld van een negentiende eeuws boerenerf met dwarshuisboerderij, boenhok en fruitboomgaard, kenmerkend voor de streek langs de Hollandse IJssel.

Het boerderijcomplex is in architectuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege de karakteristieke boerderijtypologie en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van de onderdelen, zowel in- als uitwendig.

Het complex heeft stedebouwkundige waarde als redelijk gaaf en compleet boerenerf.

Boenhok Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja