IJsseldijk 332, Krimpen aan den IJssel

Inleiding

WOONHUIS onderdeel van scheepswerfcomplex Van Duijvendijk aan de IJsseldijk, gebouwd in opdracht van de heer Otto als directeurswoning bij de tegenoverliggende scheepswerf aan het eind van de 19e eeuw in Neo-Renaissancestijl.

Het pand ligt tegen de zuidzijde van de dijk net buiten de kern van Krimpen en is omgeven door hoge bomen.

Omschrijving

Vrijstaand woonhuis op rechthoekig grondplan, twee bouwlagen en een kapverdieping hoog met een één bouwlaag tellende voorgevel met hoofdentree aan de dijkzijde. Het pand is grotendeels opgetrokken in rode baksteen met zijgevels uitgevoerd in gele baksteen en een gepleisterde benedendijks gelegen eerste bouwlaag. Het pand heeft een afgeknot schilddak belegd met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen en een houten gootlijst op klossen waaronder een cordonlijst is aangebracht. Voor-, zij- en achterschild bevatten houten dakkapellen met frontonbekroning. Voor- en zijgevels zijn versierd met gepleisterde banden en blokken op de gevelhoeken. De vensteropeningen bevatten schuifvensters en hebben een gepleisterde omlijsting voorzien van blokken, afgesloten met hanekammen voorzien van boogstenen.

De centraal in de voorgevel (noord) geplaatste entreepartij springt iets naar voren en wordt door een trapgevel met een natuurstenen bekroning afgesloten. De houten paneeldeur met vensters heeft aan weerszijden gestucte gebandeerde pilasters. Het bovenlicht is omgeven door een gestuct, gebroken segmentboogvormig fronton met een pinakelvormig element. Aan weerszijden van de middenrisaliet zijn twee vensters geplaatst.

De beide zijgevels hebben in de eerste en tweede bouwlaag twee vensters waarvan die in de eerste bouwlaag voorzien zijn van luiken. Tussen de beide bouwlagen is een waterlijst aangebracht.

De achtergevel heeft rechts over beide bouwlagen een driezijdige uitbouw met in de eerste bouwlaag segmentboogvormige openingen waarin de vensters onder bovenlichten en de terrasdeur op het zuiden iets teruggeplaatst zijn. Op de verdieping een driezijdige serre bestaande uit een deels met glas gevulde houten ombouw onder een driezijdig schilddak met een overkragende gootlijst. De linker gevelhelft heeft op de begane grond en de verdieping een venster.

Waardering

Woonhuis bij het scheepswerfcomplex Van Duijvendijk van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een monumentaal dijkhuis langs de IJsseldijk behorend bij een voor het rivierengebied karakteristieke bedrijfstak.

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een dijkhuis in Neo-Renaissancestijl met een rijke detaillering. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Her woonhuis is van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging aan de dijk en heeft ensemblewaarden vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de scheepswerf.

516055
Scheepswerf Van Duijvendijk BV

Inleiding

COMPLEX bestaande uit een WOONHUIS en twee houten LOODSEN behorende bij de scheepswerf Van Duijvendijk, gesitueerd aan de IJsseldijk in Krimpen aan den IJssel. Van een scheepswerf op deze plaats werd al in 1622 melding gemaakt. De familie Otto had de werf tot 1912 in handen. Nadat de werf jaren buiten bedrijf was geweest, kocht dhr. Duijvendijk de werf in 1938-1939. Hij nam de bestaande loodsen uit het begin van de twintigste eeuw over, alsmede de bestaande dwarshelling en een woonhuis dat in opdracht van Otto aan het einde van de negentiende eeuw was gebouwd.

NB De scheepshelling ligt centraal op het terrein en is in de tweede helft van de twintigste eeuw volledig gerenoveerd. De helling wordt niet in de bescherming opgenomen. Een derde loods aan de uiterste westzijde van het terrein werd verbouwd tot kerk.

Omschrijving

Het complex is gelegen op een langgerekt perceel evenwijdig aan de IJssel bij Krimpen aan den IJssel. Eén van de loodsen is op het zuidoostelijke deel van de werf, direct aan de dijk gesitueerd en loopt met de langszijde parallel aan de dijk. De tweede, grotere loods staat in de zuidwestelijke hoek, haaks op de dijk met de kopse kant naar de weg. Het zuidelijke deel van deze loods met dwarsbouw werd in het eerste decennium van de twintigste eeuw verbouwd tot woning. Het stenen woonhuis is tegenover de werf gelegen tegen de zuidzijde van de dijk met de hoofdgevel naar de weg gericht.

Waardering

Het scheepswerfcomplex bestaande uit twee loodsen en een woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als zeldzaam geworden voorbeeld van een vroeger veel voorkomende industrie langs de grote rivieren.

De scheepswerf is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als zeldzaam geworden typologisch voorbeeld van een scheepswerf met voor de late 19e en vroege 20e eeuw karakteristieke bebouwing. Het merendeel van de bebouwing is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De scheepswerf is van stedenbouwkundige waarde vanwege de functionele en ruimtelijke relatie van de verschillende onderdelen en hun historisch-functionele en beeldbepalende situering aan de rivier.

IJsseldijk 332 2922 BM Krimpen aan den IJssel Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa, directeurwoning op dijk Dijkwoning