Grote Markt 18, Zwolle

Inleiding

Neo-Gotisch CATECHISATIELOKAAL uit 1889 met enkele elementen in de Neo-Hollandse Renaissance, ontworpen door de architect F.C. Koch. Koch werd daarbij beïnvloed door P.J.H. Cuypers die tegelijkertijd de Grote Kerk (apart monumentnummer 41666) restaureerde.

Het pand is aan drie zijden ingesloten door de Grote Kerk en aanbouwen daarvan; alleen de voorgevel staat vrij. Het gebouw staat in het beschermd stadsgezicht van Zwolle binnen de stadsgracht.

Omschrijving

Het pand is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in rode baksteen over een souterrain en één bouwlaag, onder een schilddak met leien in Rijndekking. De gevel is opgemetseld boven een zandstenen plint en verlevendigd door zandstenen sierbanden, aanzet- en sluitstenen en sierankers.

De gevel telt vijf vensterassen. Boven de tweede en vierde vensteras een trapgeveltje. De rechtgesloten vensters met zandstenen kruiskozijnen en een fijne roedenverdeling zijn geplaatst onder rondbogen. In de boogtrommels gotische traceringen in zandsteen. De onderste helft van de vensters is behangen met opgeklampte luiken. In de middelste vensteras wordt het onderste deel van het venster door de toegang in beslag genomen. Deze bestaat uit een trap van twee treden, een opgeklampte deur in een zandstenen lijst onder een waterdorpel van zandsteen. Eenzelfde waterdorpel loopt over de gehele breedte onder de vensters door. Onder de vensters telkens twee kleine souterrainvensters met ijzeren roosters onder segmentbogen in de plint.

De gevel wordt afgesloten door een zandstenen balustrade met gotische tracering op een waterlijst. In de twee trapgevels, die deze balustrade onderbreken, bevinden zich kleine kruisvensters identiek aan de grote. Erboven zijn segmentbogen in het metselwerk aangegeven. De trapgevels zijn voorzien van zandstenen dekstenen. Midden in het dakvlak aan de voorzijde is een dakkapel met luik onder een koperen schilddakje geplaatst.

Waardering

Het catechisatiegebouw is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de functionele relatie met de Grote Kerk

- de Neo-Gotische bouwstijl met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance

- de plaats die het gebouw inneemt in het complexe geheel van de Grote Kerk

- de beeldbepalende ligging aan de markt in het beschermd stadsgezicht van Zwolle

509834
Grote Kerk

Inleiding

Complex bestaande uit de 14e/15e eeuwse Grote of St. MichaëlsKERK en Neo-Gotisch CATECHISATIELOKAAL uit 1889. De driebeukige hallenkerk -terplaatse van een oudere kerk- is gebouwd in de tweede helft van de 14e en eerste helft van de 15e eeuw. Het catechisatielokaal met enkele elementen in de Neo-Hollandse Renaissance is ontworpen door de architect F.C. Koch. Koch werd daarbij beïnvloed door P.J.H. Cuypers die tegelijkertijd de Grote Kerk restaureerde.

Het lokaal is aan drie zijden ingesloten door de Grote Kerk en aanbouwen daarvan; alleen de voorgevel staat vrij. Het gebouw staat in het beschermd stadsgezicht van Zwolle binnen de stadsgracht.

Waardering

Grote Kerk en catechisatiegebouw van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- als voorbeeld van een van oorsprong geconcipieerde hallenkerk

- de combinatie van laat Gotische kerk en Neo-Gotisch catechisatielokaal met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance

- de gaafheid van exterieur en interieur

- de ruimtelijke en functionele relatie tussen kerk en catechisatielokaal