Grote Markt 19, Zwolle

Grote of St. Michaelskerk.

Driebeukige hallenkerk met stenen overwelving, ter plaatse van een oudere kerk, begonnen 2e helft 14e eeuw en eerst na het midden van de 15e eeuw voltooid.

Toren begonnen in 1406, enkele malen verbrand en in 1682 ingestort.

Ter plaatse thans verhoogde achtzijdige consistoriekamer. 1882-1896 grote restauratie.

Aan de noordzijde portaal uit begin 16e eeuw van baksteen en Bentheimersteen.

Inwendig: Koorhek, 1597, in Vredeman de Vries-trant, door Sweer Kistemaker; preekstoel, 1617-'22 Adam Straes uit Weilburg; orgel 1719-'21 door J.C. en F.C. Schnitger kas van Jurriaan Westerman; consistoriekamer met interieur van 1688 en schilderij van de Zwolse predikanten 1691 door Hendrik ten Oever; verguld houten kaarsenkroon XVIId.

Fragmenten van muurschilderingen en gewelfschilderingen uit de 15e eeuw. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk, Borstwerk, Rugwerk en Pedaal, 1721 gemaakt door J.C. en F.C. Schnitger. De orgelkas is van Jurriaan Westerman.

41666
Grote Kerk

Inleiding

Complex bestaande uit de 14e/15e eeuwse Grote of St. MichaëlsKERK en Neo-Gotisch CATECHISATIELOKAAL uit 1889. De driebeukige hallenkerk -terplaatse van een oudere kerk- is gebouwd in de tweede helft van de 14e en eerste helft van de 15e eeuw. Het catechisatielokaal met enkele elementen in de Neo-Hollandse Renaissance is ontworpen door de architect F.C. Koch. Koch werd daarbij beïnvloed door P.J.H. Cuypers die tegelijkertijd de Grote Kerk restaureerde.

Het lokaal is aan drie zijden ingesloten door de Grote Kerk en aanbouwen daarvan; alleen de voorgevel staat vrij. Het gebouw staat in het beschermd stadsgezicht van Zwolle binnen de stadsgracht.

Waardering

Grote Kerk en catechisatiegebouw van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- als voorbeeld van een van oorsprong geconcipieerde hallenkerk

- de combinatie van laat Gotische kerk en Neo-Gotisch catechisatielokaal met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance

- de gaafheid van exterieur en interieur

- de ruimtelijke en functionele relatie tussen kerk en catechisatielokaal