Omschrijving

De KAPEL is een klein zaalkerkje dat is opgetrokken in rode baksteen onder een zadeldak met leien in Maasdekking. Aan de oostkant wordt de kapel afgesloten door een koor met een driezijdige absis. Aan de noordkant hiervan een achtzijdig traptorentje met spits, aan de zuidkant een rechthoekig aanbouwtje onder een zadeldak. Midden op de nok een dakruiter met een hoge smalle spits en klok.

De gevels zijn geleed door steunberen en glas-in-lood spitsboogvensters met een gotische zandstenen tracering. Op het dak zijn kleine dakkapellen en gietijzeren kruisbloemen geplaatst.

De zijgevels zijn drie traveeën breed. In de voorgevel is een rechtgesloten dubbele opgeklampte deur in een zandstenen lijst geplaatst onder een groot spitsboogvenster. Aan weerszijden van het venster kleine zandstenen driepassen, erboven spaarvelden onder spitsbogen en kleine smalle vensters.

Het interieur van de kapel is voor een groot deel in de oorspronkelijke staat. Onder meer zijn bewaard gebleven: de gepolychromeerde schilderingen in de gewelven en op de muren, de tegelvloer, de sobere glas-in-lood vensters, het houten gepolychromeerde altaar en de natuurstenen beelden.

De kapel is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de Neo-Gotische bouwstijl

- vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de andere gebouwen en objecten op de begraafplaats

- vanwege de gaafheid van het in- en exterieur

- vanwege de zeldzaamheid van gepolychromeerde schilderingen met een dergelijke hoge kwaliteit

509823
Kerkelijk complex

Inleiding

Eclectisch TOEGANGSHEK met MUUR, Eclectisch BAARHUIS, Neo-Gotische KAPEL en KRUISBEELD op rooms-katholieke begraafplaats. In het baarhuis zijn elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance verwerkt. Het gietijzeren toegangshek van de firma Nering Bögel uit Deventer is in Neo-Gotische stijl ontworpen, terwijl op de pijlers Neo-Franse Renaissancistische ornamenten zijn aangebracht.

Het terrein, voormalig akkerland, werd aan de katholieke gemeenschap geschonken door mr. F.W.J.A. Baron van Lamsweerde, die op 5 juni 1841 dan ook de eerste steen in de muur rond de begraafplaats legde. De kapel werd in 1883 gebouwd op kosten van Paulina M.M. Vos de Wael. Naast de ingang van de kapel zijn stenen aangebracht met de namen van de bijgezette pastoors sinds 1854.

De begraafplaats heeft een onregelmatige plattegrond, is aan drie zijden ommuurd en ligt tussen de Bisschop Willebrandlaan, de Van Wevelink Hovenstraat en de Molenkampsweg. Het toegangshek staat aan de Bisschop Willebrandlaan. Links ervan (N) staat het baarhuis uit 1882 tegen de muur aan. In de hoofdas achter het hek staat het eind 19e eeuwse kruisbeeld en daarachter de kapel. Op de begraafplaats staan enkele neo-gotische grafmonumenten. Verschillende vooraanstaande katholieke Zwolse inwoners zijn hier begraven.

Waardering

De kapel, het toegangshek met muur, het kruisbeeld en het baarhuis zijn van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als vroeg voorbeeld van een ensemble met katholieke objecten, nl. vóór het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853 (toegangshek, muur)

- als exponent van de bouwexplosie van katholieke gebouwen na het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853 (kapel en baarhuis)

- vanwege de bouwstijlen van de gebouwen: de Neo-Renaissancistische bouwstijl en de Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance, de Neo-Renaissance en de Neo-Gotiek

- vanwege de ensemblewaarde

- vanwege de gaafheid van de onderdelen, zowel exterieur als interieur