Bisschop Willebrandlaan 62, Zwolle

Omschrijving

Het BAARHUIS is in rode baksteen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag onder een zadeldak met leien in Maasdekking en een uitkragende goot.

In de voorgevel (O) risaleert de centrale ingangspartij onder een hoger opgetrokken trapgevel. Ook de zijgevels zijn trapgevels. De dubbele opgeklampte deur met bovenlicht en de vensters zijn geplaatst onder keperbogen die in een gele verblendsteen zijn uitgevoerd. Verder zijn de gevels voorzien van sierankers en de toppen van de trapgevels van korte lisenen op consoles met een bekroning van zandstenen obelisken. In de eindgevels op de begane grond grote vensters met bovenlichten tussen smalle kleine vensters, in de voorgevel en geveltoppen vensters met roedenverdeling en in de achtergevel boven de muur kleine smalle vensters.

Het baarhuis is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de andere gebouwen en objecten op de begraafplaats

- vanwege de Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance

- vanwege de gaafheid

509822
Kerkelijk complex

Inleiding

Eclectisch TOEGANGSHEK met MUUR, Eclectisch BAARHUIS, Neo-Gotische KAPEL en KRUISBEELD op rooms-katholieke begraafplaats. In het baarhuis zijn elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance verwerkt. Het gietijzeren toegangshek van de firma Nering Bögel uit Deventer is in Neo-Gotische stijl ontworpen, terwijl op de pijlers Neo-Franse Renaissancistische ornamenten zijn aangebracht.

Het terrein, voormalig akkerland, werd aan de katholieke gemeenschap geschonken door mr. F.W.J.A. Baron van Lamsweerde, die op 5 juni 1841 dan ook de eerste steen in de muur rond de begraafplaats legde. De kapel werd in 1883 gebouwd op kosten van Paulina M.M. Vos de Wael. Naast de ingang van de kapel zijn stenen aangebracht met de namen van de bijgezette pastoors sinds 1854.

De begraafplaats heeft een onregelmatige plattegrond, is aan drie zijden ommuurd en ligt tussen de Bisschop Willebrandlaan, de Van Wevelink Hovenstraat en de Molenkampsweg. Het toegangshek staat aan de Bisschop Willebrandlaan. Links ervan (N) staat het baarhuis uit 1882 tegen de muur aan. In de hoofdas achter het hek staat het eind 19e eeuwse kruisbeeld en daarachter de kapel. Op de begraafplaats staan enkele neo-gotische grafmonumenten. Verschillende vooraanstaande katholieke Zwolse inwoners zijn hier begraven.

Waardering

De kapel, het toegangshek met muur, het kruisbeeld en het baarhuis zijn van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als vroeg voorbeeld van een ensemble met katholieke objecten, nl. vóór het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853 (toegangshek, muur)

- als exponent van de bouwexplosie van katholieke gebouwen na het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853 (kapel en baarhuis)

- vanwege de bouwstijlen van de gebouwen: de Neo-Renaissancistische bouwstijl en de Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance, de Neo-Renaissance en de Neo-Gotiek

- vanwege de ensemblewaarde

- vanwege de gaafheid van de onderdelen, zowel exterieur als interieur

Baarhuisje Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Bisschop Willebrandlaan 62 8021 GA Zwolle BY Ja