Benedenberg 94, Bergambacht

Inleiding

BOERDERIJ van het hallehuistype; de dwarsdeelvariant van de voor deze streekkenmerkende langhuisboerderij. De boerderij werd rond 1860 in Traditioneel Ambachtelijke stijl gebouwd.

Omschrijving

Deels onderkelderde BOERDERIJ vanaf een deels gepleisterde, deels geschilderde plint opgetrokken in gele Lijsselsteen onder een rietgedekt wolfsda kmet gesmoorde nokvorsten.

Het woonhuisgedeelte heeft zesruits schuifvensters met luiken, in het staldeel zijn overwegend rondboogvormige gietijzeren stalvensters met een radiale roedenverdeling geplaatst.

In de voorgevel bevinden zich drie vensters en een vernieuwde deur onder een bovenlicht. Links daarvan een kleiner venster met daaronder een keldervenster.

De zolderverdieping heeft twee vierruits vensters. In de rechter zijgevel zijn drie vensters en een deur geplaatst met rechts daarvan acht stalvensters. Hetwoonhuisdeel van de linker zijgevel (oost) heeft een deur onder een bovenlicht,een venster en een keldervensters, het stalgedeelte is beschoten en voorzien van een dubbele rechtgesloten inrijdeur. Daarboven drie door het dakschild lopende hooiluiken onder rietgedekte lessenaarsdaken.

Waardering

Boerderij van het hallehuistype is cultuurhistorisch van algemeen belang als voorbeeld van een voor deze streek kenmerkend type.

Boerderij is architectuurhistorisch van algemeen belang als goed typologisch voorbeeld en vanwege de gaafheid van hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De boerderij is beeldbepalende gesitueerd en maakt onderdeel uit van de boerderijstrook aan de Benedenberg.

509517

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een BOERDERIJ van het hallehuistype gebouwd rond 1860 nadat de eerder op die plaats gebouwde boerderij afbrandde. Bij de boerderij hoort een uit hetzelfde bouwjaar stammend BOENHOK.

N.B. De boerderij werd in 1929 voor bewoning door twee gezinnen geschikt gemaakt. De achtergevel is na de oorlog opnieuw in rode baksteen opgemetseld.

Omschrijving

De voortuin van het boerderijcomplex is omgeven door hagen, het rechter deel van het erf (west) is omgeven door een sloot. De boerderij staat met de korte zijde van het woonhuisdeel iets teruggerooid, evenwijdig aan de weg. Het boenhok staat rechts naast de boerderij aan een steeksloot. Het boerderijcomplex maakt deel uit van de boerderijstrook aan de Benedenberg in Bergambacht.

Waardering

Boerderij met boenhok zijn cultuurhistorisch van algemeen belang als voorbeeld van een voor deze streek kenmerkend boerderijtype met karakteristieke erfbebouwing.

Boerderij en boenhok zijn architectuurhistorisch van algemeen belang als goed typologisch voorbeeld en vanwege de gaafheid van hoofdvorm, materiaalgebruiken en detaillering.

Boerderij en boenhok zijn beeldbepalende gesitueerd en maken onderdeel uit van de boerderijstrook aan de Benedenberg.

Benedenberg 94 2861 LH Bergambacht Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarsdeelboerderij