Monumenten in Bergambacht

Een binnenplaats van een monumentaal pand met bomen en heggen
26
26

Monumenten

  • Rijksmonument

    Benedenberg 109

    BOERDERIJ uit het einde van de 17e, of begin 18e eeuw, onder rieten zadeldak aan de voorzijde met wolfeind. De voorgevel heeft vlechtingen en sierankers. Links een onderkelderde opkamer. Vensters met zesruitsschuiframen; deur met panelen en bovenlicht met gietijzeren levensboom.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Benedenberg 64

    Grote hoeve (XVIII ?) gaaf bouwlichaam en hoog strodak. Het uit XIXc daterende woongedeelte heeft in de top van de puntgevel een neo-gotisch venster. Ramen uit de bouwtijd. In de zijgevel tussen woon- en bedrijfsgedeelte een puntgevel.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Benedenberg 94

    Inleiding

    BOERDERIJ van het hallehuistype; de dwarsdeelvariant van de voor deze streekkenmerkende langhuisboerderij. De boerderij werd rond 1860 in Traditioneel Ambachtelijke stijl gebouwd.

    Omschrijving

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Bouwlust

    "Bouwlust". Monumentale herenboerderij (1671) met dwars woongedeelte van IJsselsteen en strodak. Aan de voorzijde een afgeknotte puntgevel en twee puntgevels opzij. Oude kozijnen, roedenverdeling XVIII, muurankers. Op het dak schoorstenen met smeedijzeren bekroningen.

    Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Verheul Dzn, J.
  • Rijksmonument

    Bovenberg 66

    Hoeve (XIXc) met dwars woonhuis onder zadeldak tussen bakstenen zijtopgevels, opgetrokken van IJsselsteen. Ramen uit de bouwtijd; dakkapel met vleugelstukken. Houten schuur.

    WikiMedia
  • Rijksmonument

    Bovenberg 70

    Boerderij (XVIII-XIX A?) met goed bouwlichaam, dat door verscheidene uitbreidingen een onregelmatige vorm verkregen heeft. Rechts een opkamer. Grote houten schuur.

    Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Uilkema, Klaas-Uilkema, Klaas
  • Rijksmonument

    Dijklaan 71

    Inleiding

    De jongste WATERTOREN in de Krimpenerwaard werd samen met de bijbehorende dienstwoning in 1937 voltooid naar ontwerp van architect P.D.Stuurman uit

    WikiMedia
Naar boven