Hereweg 8, Eenrum

Inleiding

WOONHUIS met aangebouwde schuur aan kop van de Hereweg, dat in 1888 is gebouwd door aannemer Chr. van der Veen in een sobere ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen. De aangebouwde schuur is dusdanig verbouwd dat deze buiten de bescherming van rijkswege valt. Een ijzeren hek uit 1870, afkomstig van een boerderij uit Scheemda scheidt de smalle voortuin van de straat.

Het pand maakt onderdeel uit van de uitbreiding van het beschermd dorpsgezicht en is samen met de monumentale panden Hereweg 4 en 9 beeldbepalend voor de entree van de als beschermd gezicht aangewezen dorpskern.

Omschrijving

WOONHUIS opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in roodbruine baksteen op een gepleisterd trasraam, afgezet met een zwarte bies. Het met (nieuwe) pannen gedekte schilddak heeft een houten kroonlijst en twee schoorstenen met kap op de nokeinden. De gevel heeft uitspringende pilasters op de hoeken en aan weerszijden van de entree.

Het pand wordt geleed door zesruits schuifvensters onder een segmentboog met houten luiken en geverfde (kamtechniek) houten onderdorpels. De voorgevel (westzijde) heeft vier vensters, de noord- en zuidgevel twee. De noordgevel heeft tevens een getoogd kelderraam met diefijzers.

In de westzijde bevindt zich in het midden de hoofdentree in een doorgetrokken geveldeel met steekkap (zadeldak) met decoratieve houten daklijst. De entree bestaat uit een dubbele paneeldeur met smeedwerk voor de deurvensters onder een bovenlicht met gietijzeren levensboom, in een gepleisterd portiek. Het getoogde portiek wordt afgesloten door een kuif van stuc met schelpmotief. Een gemetselde stoep met bovenin gele tegels verleent de toegang. Boven de entree bevindt zich een houten balkon met (vernieuwd) hekwerk dat bereikbaar is via openslaande glasdeuren onder een gepleisterde wenkbrauwboog met kuif van stuc.

De aanbouw aan de oostzijde valt wegens onvoldoende kwaliteit buiten bescherming.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de eiken paneeldeuren en de tochtdeur met geëtst glas en het houten plafond met geometrische motieven in de gang; de houten vouwblinden met vensterbanken en de houten schouw met schelpmotief in de woonkamer

Woonhuis van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een symmetrisch woonhuis uit 1888

- vanwege de karakteristieke ambachtelijk traditionele vormgeving en de sobere, maar zorgvuldige detaillering

- vanwege de beeldbepalende ligging aan het begin van de Hereweg

- vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met de andere twee monumentale panden aan de kop van de Hereweg.

Hereweg 8 9967 PP Eenrum Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis