Valge 2, Leens

Inleiding

RENTENIERSWONING gebouwd in 1910 in opdracht van landbouwer J.L. Torringa, Zuurdijk. Architecten waren vader en zoon K. en G. Hoekzema Kz. uit Groningen. Het pand is opgetrokken in een historiserende stijl met Art Nouveau elementen. In de jaren dertig is aan de oostzijde een GARAGE met washok gebouwd.

De woning is deels onderkelderd en is gelegen aan de doorgaande weg van Leens naar Ulrum, op de hoek met R. Ritsemastraat, de weg naar het voormalige station. In de tuin staan onder andere nog een prieelberk, een taxus, een meerstammige beuk, hulst en een buxus uit de bouwtijd.

Omschrijving

RENTENIERSWONING op nagenoeg vierkante plattegrond, opgetrokken in een bruine bezande baksteen op een natuurstenen plint. Het pand is één bouwlaag hoog en heeft een iets naar binnen geknikt schilddak dat gedekt is met rood gebakken leipannen in schubmotief. Een geprofileerde houten goot op klossen omlijst het geheel. Bovenop de nok prijken vier gemetselde schoorstenen.

Het pand heeft verticaal gerichte vensters onder natuurstenen lateien, met een verdikte rand, en natuurstenen onderdorpels. De hoofdentree bevindt zich aan de zuidzijde, onder een doorgetrokken klokgevel, waarbinnen nog een licht uitgemetselde klokvorm. In de topgevel een venster met openslaande ramen. De toegangsdeur bevindt zich in een portiek met een natuurstenen rondboog die wordt ondersteund door twee zuiltjes met vogelkoppenkapiteel, versierd met florale motieven. De met bladmotieven gedecoreerde boog heeft in het midden een cartouche met de T van Torringa. Het portiek is te bereiken via een natuurstenen stoep van drie treden. De paneeldeur met kijkgat is gelakt en gedecoreerd met Art Nouveau motieven, waaronder paradijsvogels. Twee glas-in-lood zijlichten en een in drieën gedeeld halfrond bovenlicht met glas-in-lood verfraaien het geheel.

De westgevel heeft vier vensters en de oostgevel twee. In de oostgevel bevindt zich tevens een tweede toegangsdeur met deurlicht en een bovenlicht onder natuurstenen latei. Ervoor ligt een gietijzeren stoep. In het dakvlak van de oost- en westgevel bevindt zich een dakkapel met gebogen fronton en driedelig venster.

De noordgevel heeft twee hooggeplaatste korte vensters, met onder de rechter een deur met gietijzeren stoep, en twee lager geplaatste kleine vensters, waaronder twee houten luiken onder een rollaag. Midden in het dakvlak van de noordgevel is een vlak geveldeel uitgespaard, dat eindigt in een plat dak. In het vlakke geveldeel bevindt zich een raampartij bestaande uit drie glas-in-lood vensters, die oplopen in lengte, onder een natuurstenen latei.

De GARAGE is opgetrokken in een bruine baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een plat dak. In de oostgevel van de garage twee hooggeplaatste gietijzeren vensters met bakstenen onderdorpels. Aan de straatzijde bevindt zich een dubbele garagedeur met bovenin zesruits vensters. Midden boven de deur is de gevel iets doorgetrokken. De noordgevel heeft eveneens een dubbele garagedeur.

Aan de achterzijde van de woning is aansluitend op de garage een washok gebouwd bestaande uit een houten raamwerk met asbestplaten ertussen op een bakstenen plint. Het platte dak heeft een geprofileerde houten goot.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de hal met marmeren vloer, de houten trap met Art Nouveau motieven, de tochtdeur met boven- en zijlichten met roedenverdeling en de deuren met houten omlijsting die op de hal uitkomen.

Rentenierswoning van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang

- als voorbeeld van een rentenierswoning uit 1910 in historiserende stijl

- vanwege de opvallende vormgeving en Art Nouveau ornamentiek

- als goede representant van het oeuvre van de architecten K. en G. Hoekzema

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur

- vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met de andere monumentale panden aan de doorgaande weg Leens - Ulr

Valge 2 9965 PG Leens Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) gebouwd i.o.v. de fam. Torringa Rentenierswoning