Zuster A. Westerhofstraat 8, Leens

Herv.Kerk en toren op kerkhof. Dorpskerk op kruisvormige plattegrond waarvan het tufstenen schip nog wel uit omstreeks 1100 kan dateren; dwarspand en koor van tuf- en baksteen, een eeuw jonger. De toren uit 1863 bevat resten van de 13e eeuwse toren. Schip overwelfd. In de kerk midden 17e eeuwse preekstoel met trap, achterschot en klankbord. Kaarsenhouder. Koorafscheiding met koperen bekroning en vlampotten. Avondmaalstafel met bank. Twee overhuifde banken, koperen kroon. Groot orgel in gesneden kas uit 1733, gemaakt door A.A. Hinsz. Rijk gesneden balustrade met opzetstukken en rugpositief. Een aantal zerken waaronder grote uit 1618 en 1608. Klokkenstoel met twee klokken waarvan een van N. Sickmans, 1632, diam. 134 cm. en een van A.H. van Bergen, 1863, diam. 54 cm. Mechanisch torenuurwerk.

Zuster A. Westerhofstraat 8 9965 PJ Leens Ja
B 115 Leens