Electraweg 21, Zuurdijk

Omschrijving

OPHAALBRUG over de sluis gebouwd tussen 1918 en 1920. De brug ligt midden over de schutskolk en heeft een ijzeren hameipoort met opengewerkte balans, twee ijzeren langsschoren en twee trekstangen. Het houten brugdek ligt op ijzeren I-balken en heeft ijzeren brugleuningen waartussen, op regelmatige afstand van elkaar, kettingen zijn gespannen.

Ophaalbrug van algemeen belang

- als voorbeeld van een sobere ophaalbrug met opengewerkte hameipoort

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid

- vanwege de functionele relatie met de sluis

509475
De Waterwolf

Inleiding

In de periode 1918-1920 werd in opdracht van het waterschap Electra een groot gemaal "de Waterwolf" gebouwd. Het had als taak de boezemwaterschappen Hunsingo en Westerkwartier, en het waterschap Reitdiep van hun overtollige water te ontlasten. Tegelijkertijd is aan de noordkant van het Reitdiep een sluis aangelegd om bij ongelijke waterhoogten aan weerszijden van de sluis schepen te schutten. Over de sluis is een ophaalbrug gebouwd. Omdat het gemaal in de gemeente Zuidhorn ligt en de sluis met brug in de gemeente De Marne, wordt het geheel niet als één complex voorgedragen.

Het complex, bestaande uit een SCHUTSLUIS met OPHAALBRUG, ligt aan het eind van de Electraweg op de grens met de gemeente Zuidhorn. In de loop der tijd zijn enkele onderdelen van sluis en brug vernieuwd: in 1960 is één sluisdeur vervangen en in 1979 de tweede, de brug heeft een nieuw bedieningshuisje gekregen, dat buiten rijksbescherming valt. De brug is sinds 2 januari 1995 eigendom van de gemeente De Marne en de sluis is eigendom van het waterschap Noorderzijlvest.

Complex bestaande uit een sluis en brug van algemeen belang

- vanwege de belangrijke functie die het heeft/had voor het schutten van schepen en als verbindingskunstwerk tussen het Westerkwartier en De Marne

- vanwege het typologische belang

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van de samenstellende onderdelen