Electraweg 24, Zuurdijk

Omschrijving

KOP-ROMP-BOERDERIJ, uit 1929 in een regionale Amsterdamse School-stijl, bestaat uit een kort, laag VOORHUIS dat midden voor de HOOFDSCHUUR is geplaatst. Gevels van VOORHUIS zijn wit gepleisterd en hebben tamelijk hoog trasraam van gesinterde donkerpaarse baksteen; trasraam is tot onderdorpel van vensters doorgetrokken. Vensters zijn rechthoekig, horizontaal geplaatst en hebben ijzeren kozijnen en roeden en onderdorpels van gesinterde donkerpaarse baksteen. Voorhuis heeft een schilddak, gedekt met oranje tuiles du nord; mastgoot; aan west- en oostzijde brede overstek. Twee gemetselde schoorstenen van gesinterde donkerpaarse steen: één op nok en één asymmetrisch in voorgevel geplaatst.

Entree bevindt zich in westgevel. Houten voordeur met zesruits venster en lage stoep van gesinterde donkerpaarse steen; aan noord- en westzijde een getrapt muurwerk in dezelfde steen; ten zuiden van voordeur loopt trasraam getrapt omhoog. Aan weerszijden van voordeur een venster: links een groot venster met roedenverdeling, rechts een kleiner venster met vernieuwde kozijnen. Zuidgevel, voorkant, heeft op een derde vanaf het oosten een gemetselde schoorsteen die door goot en dakschild heen getrokken is; bovenin schoorsteen jaartal "1929". Links van schoorsteen een groot tweedelig venster met vierruits zijlicht; onder venster een langwerpige bloembak van gesinterde donkerpaarse steen. Rechts van schoorsteen een loggia met een betonnen zitbank en daarboven een venster met roedenverdeling; oostgevel van loggia is half opengewerkt. Oostgevel heeft een uitbouw van gesinterde donkerpaarse steen; vensters van uitbouw, waarvan een op zuidelijke hoek, hebben roedenverdeling; op zuidelijke hoek eenzelfde keldervenster; in uitbouw houten deur met twee treden hoge stoep van baksteen. Links van uitbouw een klein verticaal venster. HOOFDSCHUUR heeft een wolfdak met op zuidelijke dakschild oranje tuiles du nord en op andere dakschilden golfplaten in plaats van oorspronkelijk riet. Onder dakranden een betonnen latei; zuidgevel heeft mastgoot. Gevels zijn opgemetseld van gesinterde donkerpaarse baksteen; op hoeken steunberen die beëindigd worden door een betonnen plaat. Vensters met ijzeren kozijnen en roedenverdeling worden beëindigd door betonnen latei. Het westelijke deel van zuidgevel heeft een opgeklampte schuurdeur, vermoedelijk een schuifdeur; in oostelijke deel van zuidgevel twee kleine verticale vensters. Westgevel van schuur heeft zeven kleine horizontale vensters; oostgevel heeft zes kleine verticale vensters en vermoedelijk tien kleine horizontale vensters. Achtergevel heeft een grote opgeklampte schuurdeur en twee kleine opgeklampte schuurdeuren, alle vermoedelijk schuifdeuren. Tussen schuurdeuren drie kleine verticale vensters. Boven grote schuurdeur een betonnen latei; langs bovenzijde kleine schuurdeuren en vensterpartijen een betonnen gevelband. Boven drie linker vensters drie dezelfde vensters. Onder goot zeven kleine verticale vensters.

INTERIEUR mocht niet worden bekeken.

Kop-romp-boerderij van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een eenvoudige kop-romp-boerderij uit 1929-30 in de provincie Groningen

- als goede representant van het oeuvre van W. Reitsema

- vanwege de karakteristieke vormgeving in een regionale variant van de Amsterdamse School

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de functionele relatie met "Hayemaheerd"

- vanwege de markante ligging in het open veld

509452
Hayemaheerd

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit twee boerderijen, te weten de VILLABOERDERIJ Hayemaheerd en de kleinere KOP-ROMP-BOERDERIJ, de zogenaamde Electraboerderij. De voorganger van Hayemaheerd, gelegen op de wierde Ewer, brandde in 1929 af. Vervolgens werd het plan opgevat het akkerbouwbedrijf dat ingevolge het recht van beklemming op gronden langs het Reitdiep veel nieuw land had verkregen, te splitsen in drie gedeelten met elk een boerderij. Door sterfgevallen in de familie Rogaar, de toenmalige eigenaar, werd dit plan echter niet gerealiseerd. In 1929-1930 werden twee boerderijen gebouwd in opdracht van mevrouw H. Rogaar-Torringa, beide naar een ontwerp van architect W. Reitsema uit Leens in een regionale Amsterdamse School-stijl. Hayemaheerd, die op de plaats van de vorige boerderij op de wierde Ewer werd gebouwd, werd de hoofdboerderij en de zogenaamde Electraboerderij werd in gebruik genomen als dienstwoning. Deze boerderij ligt ten zuiden van Hayemaheerd in de Doornbos polder, vlakbij het Reitdiep.

Het exterieur van de villaboerderij heeft na de Tweede Wereldoorlog enkele wijzigingen ondergaan, met name het schuurgedeelte is enigszins verbouwd.

De kop-romp-boerderij bestaat uit een kort woongedeelte dat aan het schuurgedeelte is gebouwd. Het woongedeelte is altijd in gebruik geweest als dienstwoning van het akkerbouwbedrijf Hayemaheerd. Een aantal elementen die op de oorspronkelijke bouwtekening te zien is, lijkt nu te zijn verdwenen: het voorhuis had aan de zuidzijde een rechthoekige dakkapel en het dak van de schuur had op de hoeknokken ronde sierelementen.

Waardering

Complex bestaande uit de villaboerderij Hayemaheerd en de kop-romp-boerderij (Electraboerderij) van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van boerderijencomplex geheel gebouwd in de eerste helft van de 20ste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de expressieve vormgeving en het materiaalgebruik

- vanwege de bijzondere samenstelling van het complex