Grotestraat 81, Eibergen

Inleiding

Vrijstaand woonhuis van het type VILLA gebouwd omstreeks 1900 in Chalet-stijl. De vrijstaande woning is gelegen op een smal, diep perceel aan de zuidzijde van de Grotestraat binnen de bebouwde kom van Eibergen. Het pand ligt schuin ten opzichte van de weg, aan de straatzijde afgesloten door een smeedijzeren hek op een bakstenen basement opgetrokken in halfsteens verband. In de achtergevel van de kleine aanbouw zijn twee vensteropeningen vergroot waarin nieuwe ramen zijn geplaatst. In de dakhelling zijn op verantwoorde wijze dakvensters geplaatst. Het geheel is opgeschilderd waarbij met name in het interieur een eigen kleurstelling is aangebracht. In de balustrade aan de achterzijde is recentelijk een ajourpatroon aangebracht als in de balustrade voor.

Omschrijving

Een vrijstaande VILLA met bijna rechthoekige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen. Een lang, smal bouwvolume met aan de voorzijde een vijfzijdige erker en aan de achterzijde een rechthoekige serre eindigend in een topgevel met zadeldak. Dwars op de nokrichting van het zadeldak bevindt zich een rechthoekig bouwvolume met afgeknot schilddak. Het platte deel van het schilddak is een metalen roevendak. Tenslotte bevindt zich rechts tegen de achtergevel een bouwvolume bestaande uit een bouwlaag met zadeldak. Alle dakbeëindigingen zijn gedekt met leien in maasdekking met royaal overstek en opgewipte voet. Het royale overstek wordt ondersteund door houten schoren geplaatst tegen een gepleisterd fries met cassetten en diamantkoppen. De topgevels zijn voorzien van fraaie houten sierspanten met in hout gesneden ajourvulling binnen een gedrukte spitsboog. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met een hardstenen spatrand aan de onderzijde en een houten architraaf met gepleisterd cassetten/diamant fries met royaal overstek onder de opgewipte voet. In de gevels bevinden zich wit gepleisterde speklagen ter hoogte van de onder-, midden- en bovendorpel van de vensters met op de eerste verdieping een wit gepleisterde cordon- en afwaterlijst. De vensteropeningen worden afgesloten door een strek met gepleisterde geboorte- en sluitstenen waaronder een gepleisterde, decoratieve segmentboogtrommel met verdiept relief. Aan de onderzijde van de venters bevinden zich gepleisterde kussenpanelen als onderdeel van de borstwering tussen de cordon- en waterlijst. De vensters zijn vernieuwd met dubbel glas en hebben enkelruits onder- en bovenramen, gescheiden door een kalf.

De VOORGEVEL is te verdelen in twee ongelijke traveeën. In de rechtertravee bevindt zich de dominerende topgevel met houten sierspant met in de geveltop een gedrukt spitsboogvenster met draairaam. Op de begane grond bevindt zich een vijfzijdige erker met gepleisterde borstwering bestaande uit enkelruits beneden- en bovenramen in een houten kozijn met aan de bovenzijde van de erker een overstekende lijst ondersteund door schoren op de hoeken. De erker gaat op de tweede verdieping over in een balkon met houten balustrade met ajourwerkpanelen met in de gevel een dubbele glazen deur met smalle zijramen en bovenlichten. In de linkertravee bevindt zich op de eerste en tweede bouwlaag twee gekoppelde B-vensters.

De entree bevindt zich in de licht risalerende middentravee in de symmetrische LINKERZIJGEVEL bekroond door een kleine topgevel met identiek sierspant. De zwaar geprofileerde dubbele paneeldeur met kussens, ruiten, smeedwerk, enkelruits bovenlicht en identiek boogveld bevindt zich in een ondiep gepleisterd portiek met drie hardstenen treden. Op de eerste verdieping bevindt zich een enkel identiek B-venster met in de geveltop een rondvenster. In de linkertravee bevindt zich in beide bouwlagen een identiek B-venster. De rechtertravee is identiek aan de linkertravee.

Links in de ACHTERGEVEL bevindt zich een topgevel als in de voorgevel met op de begane grond een serre met identieke afsluiting waarboven een balkon met recentelijk vervaardigd ajourpatroon. In de gevel op de tweede verdieping bevinden zich dubbele glasdeuren met bovenlicht inclusief klapraam. Het gevelvlak rechts van deze vensteras wordt voornamelijk in beslag genomen door de kleine aanbouw. De nokrichting van het bijgebouw ligt evenwijdig aan de achtergevel met eenzelfde sierspant. In de noordgevel bevindt zich een zware paneeldeur met bovenlicht. In de oostgevel een venster en een gedrukt spitsboogvenster in de top. De zuidgevel bestaat uit het langsdeel onder het zadeldak die overgaat in een platte aanbouw. In deze gevel bevinden zich twee nieuwe vensters groter dan de oorspronkelijke, afgesloten door een strek. De platte aanbouw wordt afgesloten met een zwaar geprofileerde boeiplank. In de helling van het zadeldak bevindt zich een schoorsteenschacht. De blinde westgevel staat haaks op de achtergevel met links daarvan een glasdeur waarboven een smal driestrooksvenster met bovenlichten en een halfhoog drieruitsvenster. De symmetrische RECHTERZIJGEVEL bestaat uit drie identieke vensterassen met blindnissen. Het INTERIEUR is grotendeels nog in tact. Tussen de voor-en achterkamer bevinden zich schuifdeuren gevuld met blank glas-in-lood met sierlijke loodbelijning. De schuifdeuren zijn gevat in een zware houten omlijsting met paneelwerk, bekroond door een hoofdgestel. De middenornamenten van de stucplafonds zijn verdwenen, maar de geornamenteerde perklijsten zijn nog aanwezig. De dubbele houten liggende ellipsboog rust op een dubbele architraaf met trigliefen en bevindt zich op de scheiding van de voorkamer en de erker. Tenslotte zijn nog twee zwart marmeren schouwen aanwezig.

Vrijstaande VILLA gebouwd omstreeks 1900 in Chalet-stijl.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een villa in Chalet-stijl, die met name tot uitdrukking komt in de rijke geornamenteerde sierspanten met ajourpatroonvelden. Het object bezit vele esthetische kwaliteiten in de verhoudingen van het bouwvolume en in de rijke, fraaie detaillering van zowel ex- als interieur.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het object in een historische gegroeid stedelijk gebied met een plaatselijke concentratie van villa-bebouwing, versterkt door het buurtpand, een villa uit het einde van de negentiende eeuw.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de locatie van geconcentreerde villabebouwing van industriëlen van de leerlooierij, pickerfabriek en de textielindustrie in de gemeente Eibergen.

Grotestraat 81 7151 BB Eibergen Ja