D'Overkant, Eibergen

Inleiding

Vrijstaande woning D'Overkant' van het type VILLA gebouwd in 1894 in eclecticisme. Het object ligt vrijstaand op een smal en diep perceel aan de zuidzijde van de Grotestraat aan de noordrand van de bebouwde kom van Eibergen. Het perceel wordt aan de voorzijde afgesloten door een smeedijzeren hek met gietijzeren hekpalen. De villa dateert grotendeels uit 1894 met een aantal uitbreidingen aan de achterzijde uit 1936.

Omschrijving

Villa met onregelmatige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen met gepleisterde gevels en een regelmatige verdeling van de vensters. De gevels eindigen in een afgeknot schilddak met uitstekende noklijst waartegen een zadeldak met topgevel gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen. Het basement van de gevels met hoekkettingen bestaat uit een plint en een waterslaglijst. Op de verdieping bevindt zich een cordonlijst en waterslaglijst met als afsluiting van de gevels een hoofdgestel. De stolpramen met schouderboogvormig bovenlicht in de voor- en linkerzijgevel worden afgesloten door een schouderboogvormige gestucte lijst met centrale kuif. In de voorgevel bevindt zich een topgevel met sierspantDe VOORGEVEL (noordgevel) is te verdelen in twee ongelijke traveeën. De rechtertravee is een vensteras breed en eindigt in een topgevel met houten sierspant met bewerkte schoren en uitgezaagde vullingen met in de geveltop een halfrond enkelruits draairaam. Op de nok bevindt zich een makelaar. De linkertravee bestaat uit twee vensterassen.

De LINKERZIJGEVEL is te verdelen in twee vensterassen met later geplaatste blindnissen vanwege de bouw van het buurtpand met uitzondering van het venster linksonder.

De ACHTERGEVEL wordt grotendeels in beslag genomen door latere toevoegingen en veranderingen omstreeks 1936. De rechtertravee heeft op de begane grond een voormalige open veranda dichtgemaakt tot serre waarboven een open balustrade met balkon. De serre heeft een driestrooksverdeling bestaande uit een centrale dubbele glasdeur met glas-in-lood bovenlicht aan weerszijden geflankeerd door een enkele glasdeur met glas-in-lood bovenlicht. Op de eerste verdieping bevindt zich een driestrooksvenster met centraal een dubbele glasdeur. In het afgeknot schilddak bevindt zich een dakkapel met twee zesruits draairamen met plat dak. De linkertravee bestaat grotendeel uit een aanbouw uit 1936 van twee bouwlagen met een terug gelegen rechtervensteras afgesloten door een plat dak met overstek ondersteund door klossen. In het linkerdeel van de aanbouw bevindt zich een deur met twee gekoppelde twee ruits draairamen. In de rechtervensteras bevindt zich tegen de serre een plantenkas waarboven een twee enkelruits draairamen. Links in het dak bevindt zich een gepleisterde schoorsteenschacht.

De RECHTERZIJGEVEL is te verdelen in drie ongelijke delen die van links naar rechts verspringen waarbij het rechterdeel de zijgevel van de aanbouw uit 1936 beslaat. In het rechterdeel bevindt zich links en rechts een enkel houten klampdeur waartussen een klein enkelruits raam. In een van de teruggelegen delen bevindt zich het ingangsportiek met tweeruits paneeldeur met smeedijzer en classicistisch houtsnijwerk met een schouderboogvormig bovenlicht. Het portiek heeft een gelijkvormige entree met gestucte lijst met centrale kuif. Rechts voor het portiek in de zijgevel van het uitspringende middendeel bevindt zich een gevelsteen met de tekst: 'Deze steen gelegd / door / JB Braumswar(n)d / 20 augustus 1894'In het INTERIEUR is de indeling intact gebleven, evenals de houten blinde schuifdeuren, authentieke deuren, granieten vloer in de serre en hal, parket in de voor-, eet- en herenkamer, droogzolder. Het glas-in-loodraam geplaatst op de scheiding van de serre en de plantenkas is vervaardigd aan het einde van de jaren twintig door G. Bronkhorst. Bijzondere aandacht vraagt de gesmede trappaal met neo Louis XIV gietijzeren trapbalusters. De stucplafonds zijn verdwenen.

Waardering

Vrijstaande VILLA D'Overkant' uit 1894 in het huidig bezit van de familie Prakke nageslacht van een belangrijk industrieel van de pickerfabriek.

- Van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een villa in eclectische stijl met chaletachtige elementen als het sierspant met geprofileerde schoren en houtsnijwerk invullingen.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van een historisch gegroeid stedelijk gebied met geconcentreerde villabebouwing van welvarende industriëlen versterkt door het bewaard gebleven buurtpand van omstreeks 1900.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de plaatsing en bewoning van de villa's door opkomende industriëlen aan het einde van de negentiende eeuw vanwege goed functionerende textielfabrieken, blekerijen en leerlooierijen.

Grotestraat 83 7151 BB Eibergen Ja
D 9657 Eibergen