Eemnesserweg 37, Blaricum

Inleiding

ERFSCHEIDING, gemetseld in 1925 naar het ontwerp van Th. Rueter. De erfscheiding bevindt zich langs de weg, in het verlengde van de oostgevel van het bijgebouw (garage en woning) en in de zuidoosthoek tussen landhuis en bijgebouw.

Omschrijving

De erfscheiding is in rode steen gemetseld. De toegang tot het terrein bevindt zich aan de zuidwestzijde.

Het lage muurtje met ezelsrug en op regelmatige afstand uitgemetselde delen aan de linkerzijde langs de weg sluit aan op een vierkante pilaar. Aan de rechterzijde is een ijzeren spijlenhek op plint gevat tussen twee vierkante pilaren. In gebogen vorm leiden iets hogere muurdelen op uitgemetselde plint en met overkragende ezelsrug naar hoge pilaren waarop een lantaarn is bevestigd. Aan de rechterzijde staat de ijzeren afsluitboom, bevestigd met ijzeren beslag aan een paal.

Aan de zuidoostzijde is een ijzeren hek met twee vleugels met spijlen en krulmotieven gevat tussen hoge pilaren. Aan de linker pilaar is een in natuursteen gehouwen vrouwenborstbeeld op hoge sokkel geplaatst, aan de rechter pilaar een mannenborstbeeld op hoge sokkel, als ware het pilasters. Aan de linker pilaar sluit een muur aan met openingen die boogvormig aansluit aan de oostgevel van het bijgebouw, aan de rechter pilaar sluit een hoge muur aan tussen pilaren op regelmatige afstand. In de zuidoosthoek tussen landhuis en bijgebouw keren de motieven terug. Noord-zuid, evenwijdig aan de westgevel van het bijgebouw, loopt een laag muurtje met rechte bovenzijde omhooggaand tegen een pilaar aan. Oost-west, evenwijdig aan de zuidgevel van het landhuis sluit een muurtje met openingen aan aan een pilaar, noord-zuid gericht sluit aan deze pilaar een kort omhoog gaand muurtje aan.

Waardering

De erfscheiding is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als onderdeel van het gaaf bewaard gebleven complex "Eemnesserweg 37", bestaande uit landhuis met bijgebouw, voormalige paardenstal en erfscheiding, in de Gooise landhuisstijl, ontworpen en verbouwd door Th. Rueter, uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

509307

Inleiding

Complex "Eemnesserweg 37", bestaande uit een LANDHUIS, gebouwd in opdracht van Ch. J. Eeuwens in 1912 en vergroot in 1925 met een schuur aan de zuidoostzijde uit 1912 die in 1930 werd vergroot en verbouwd tot GARAGE en WONING; een voormalige PAARDENSTAL, gebouwd in 1925 en vergroot in 1927; en een ERFSCHEIDING, gemetseld in 1925. Zowel het oorspronkelijke ontwerp als de verbouwingen zijn van de hand van Th. Rueter. Het landhuis is door middel van een doorgang verbonden met het bijgebouw (garage en woning) aan de zuidoostzijde. De voormalige paardenstal is gesitueerd aan de noordzijde en door middel van muurwerk met poort verbonden met de oostgevel van het landhuis. De erfscheiding bevindt zich langs de weg, in het verlengde van de oostgevel van het bijgebouw en in de zuidoosthoek tussen landhuis en garage met woning. Het complex is vrijstaand en terugliggend gelegen op een terrein aan de oostzijde van de Eemnesserweg.

Omschrijving

Landhuis, opgetrokken op rechthoekige plattegrond met vijfzijdige erker aan de zuidzijde en uitbouw aan de noordzijde en bestaande uit één bouwlaag onder rieten zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen.

Het lagere bijgebouw (garage met woning) op rechthoekige plattegrond en bestaande uit twee bouwlagen onder rieten schildkap met de noklijn evenwijdig aan de weg, is gesitueerd ten zuidoosten van het landhuis. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en hout. De voormalige paardenstal op vrijwel rechthoekige plattegrond met verspringingen aan de noordzijde en bestaande uit een bouwlaag onder samengestelde rieten kap, een afgeknot schilddak aan de oostzijde en een zadeldak aan de westzijde met de noklijn haaks op de weg, is gesitueerd aan de noordoostzijde. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en hout. De erfscheiding is in rode steen gemetseld. Het lage muurtje met ezelsrug sluit aan op vierkante gemetselde pilaren aan de zuidwestzijde van het terrein, aan de zuidoostzijde is een ijzeren hek met twee vleugels gevat tussen hoge pilaren met een muur aan beide zijden. In de zuidoosthoek keren de motieven terug.

Waardering

Het complex "Eemnesserweg 37" is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een complex, bestaande uit landhuis met bijgebouw, voormalige paardenstal en erfscheiding, in de Gooise landhuisstijl, ontworpen en verbouwd door Th. Rueter, uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Daarnaast heeft het complex stedebouwkundige waarde vanwege de prominente situering aan de oostzijde van de Eemnesserweg te Blaricum.

Erfscheiding(D1) Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Eemnesserweg 37 1261 HH Blaricum BY Ja