Omschrijving

Het neoclassicistische GRAFMONUMENT van de familie Van Reede Ginckel is gelegen aan westzijde van het noord-zuid lopende hoofdpad. Baron van Reede Ginckel was oppermaarschalk onder Koning Willem III en door deze tot graaf van Athlone verheven.

Het monument werd ontworpen door architect C. Kramm en is rechtsonder gesigneerd. Op de achterzijde staat gegraveerd:hernieuwd 1887. Het hardstenen monument bestaat uit een voetplaat waarop een cippus op een basement is geplaatst. Het fronton is voorzienvan akroteria in de vorm van palmetten. In het gebogen timpaan is een bronzen vlinder gezet omgeven door sterren. Op de voorzijde is het familiewapen aangebracht in brons. Het schild wordt gedragen door twee klimmende griffioenen en heeft een banderol met de tekst: `Malomori quam foedari' (liever te sterven dan te worden bedoezeld).

Het graf wordt omgeven door vier hardstenen pijlers met bronzen kransen van eikebladeren en eikels. Tussen de pijlers is, met uitzondering van de voorzijde, een gietijzeren hekwerk geplaatst met een geometrisch motief waarin een rozet.

Waardering

Het grafmonument is van cultuurhistorische waarde vanwege defuneraire geschiedenis en vanwege de band van de familie Van Reede met het vorstenhuis. Het is voorts van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl. Tenslotte is het van ensemble-waarde als onderdeel van de begraafplaats.

509296
Algemene begraafplaats

Inleiding

In 1827 stelde de heer van Amerongen een stuk grond ter beschikking voor de aanleg van een Algemene Begraafplaats voorrijk en arm. In 1874 werd een hekwerk geplaatst en vermoedelijk is de begraafplaats toen ook in oostelijke richting uitgebreid. In 1925 werd de begraafplaats wederom in oostelijke richting uitgebreid en voorzien van een halfronde afsluiting. De begraafplaats is aangelegd in een sobere, geometrische stijl. De begraafplaats is opvallend gelegen, net buiten de bebouwde kom van het dorp, en bevat veel met gietijzeren hekken omheinde grafmonumenten alsmede enkele grotere objecten. Deze getuigen van de relatie tussen de inwoners van Amerongen en hun kasteelheren.

Complexomschrijving

De algemene BEGRAAFPLAATS is evenwijdig aan de Rijksstraatweg gelegen en omvat de volgende complexonderdelen:

1. aanleg 2. baarhuisje 3. grafmonument van de familie Van Reede Ginckel, Graaf van Athlone 4. mausoleum van de familie Van Aldenburg Bentinck

Waardering

De algemene begraafplaats van Amerongen is van cultuurhistorisch belang vanwege de funeraire geschiedenis en de relatie tussen de inwoners van Amerongen en de families Van Reede en Van Aldenburg Bentinck, heren van Amerongen. Zij is voorts van architectuurhistorische waarde vanwege de aanleg en de op de begraafplaats aanwezige grafmonumenten. Tenslotte is het complex van ensemblewaarde vanwege de ligging tussen het hogere bosrijke gedeelte en het lager gelegen weidegebied.

Amerongen op begraafplaats Ja
D 2356 Amerongen