Algemene begraafplaats, Amerongen

De AANLEG van de evenwijdig aan de Rijksstraatweg en even hoog als de weg gelegen begraafplaats bestaat uit een rechthoekig perceel dat aan de oostzijde is afgerond. Het terrein wordt omgeven door een smeedijzeren spijlenhekwerk met een kleine entree aan de westzijde en een grote entree aan de noordzijde.

De entree aan de noordzijde bestaat uit twee hekpijlers van baksteen met geblokte lisenen en natuurstenen voeten en bekroningen. Hiertussen is een stolpend ijzeren hek geplaatst. Het ontwerp van de plattegrond bestaat uit een rechthoekigstelsel van vakken, doorsneden door paden. Het hoofdpad loopt van noord naar zuid vanaf de hoofdentree aan de Rijksstraatwegen komt uit bij het baarhuisje dat iets uit het midden geplaatst is. Dit pad wordt geflankeerd door coniferen. Een tweede hoofdpad loopt van west naar oost en vangt aan bij de entree in het westen en leidt naar het grafmonument van de Van Reede's. Het pad loopt na deze onderbreking door vanuit de noord-zuid as en komt uit op de graftempel van de familie Van Aldenburg Bentinck.

Ter weerszijden van de oost-west as bevinden zich rechthoekige vakken die voorzien zijn van hardstenen nummerpaaltjes en een invulling van graven. In de westelijk van het hoofdpad gelegen vakken zijn nauwelijks graven gesitueerd. De oostelijker gelegen vakken bevatten meer graven, waaronder verschillende met hekwerk en staande stèles. Rond de graftempel bevinden zich recentere graven die, het hekwerk volgend, in een halve cirkelvorm aan de achterzijde van de tempel gelegen zijn. Aan de westzijde van het hoofdpad, ter weerszijden van het graf van de familie Van Reede, ligt een rij voorname graven.

De coniferen werken hier als coulissen.

De beplanting is sober en omvat enkele beuken en de genoemde coniferen. Om de graftempel is een beplanting bestaande uithulst en andere heesters aangebracht.

De omgeving van de begraafplaats kenmerkt zich door een lager gelegen weidegebied aan de zuidkant. De hellingen zijn met eikehakhout beplant. Aan de oost- en westzijde bevindt zich bos. Aan de noordkant, aan de overzijde van de Rijksstraatweg, is een beukenlaan gelegen die voert naar de Amerongse berg. De graftempel ligt in de zichtas van deze laan.

Waardering

De aanleg van de begraafplaats is van cultuurhistorisch belang vanwege de funeraire geschiedenis alsmede van architectuur-historische waarde vanwege de stijl en gaafheid in combinatie met de binnen de aanleg aanwezige grafmonumenten. Het is voorts van ensemblewaarde als onderdeel van de Amerongse berg.

509294
Algemene begraafplaats

Inleiding

In 1827 stelde de heer van Amerongen een stuk grond ter beschikking voor de aanleg van een Algemene Begraafplaats voorrijk en arm. In 1874 werd een hekwerk geplaatst en vermoedelijk is de begraafplaats toen ook in oostelijke richting uitgebreid. In 1925 werd de begraafplaats wederom in oostelijke richting uitgebreid en voorzien van een halfronde afsluiting. De begraafplaats is aangelegd in een sobere, geometrische stijl. De begraafplaats is opvallend gelegen, net buiten de bebouwde kom van het dorp, en bevat veel met gietijzeren hekken omheinde grafmonumenten alsmede enkele grotere objecten. Deze getuigen van de relatie tussen de inwoners van Amerongen en hun kasteelheren.

Complexomschrijving

De algemene BEGRAAFPLAATS is evenwijdig aan de Rijksstraatweg gelegen en omvat de volgende complexonderdelen:

1. aanleg 2. baarhuisje 3. grafmonument van de familie Van Reede Ginckel, Graaf van Athlone 4. mausoleum van de familie Van Aldenburg Bentinck

Waardering

De algemene begraafplaats van Amerongen is van cultuurhistorisch belang vanwege de funeraire geschiedenis en de relatie tussen de inwoners van Amerongen en de families Van Reede en Van Aldenburg Bentinck, heren van Amerongen. Zij is voorts van architectuurhistorische waarde vanwege de aanleg en de op de begraafplaats aanwezige grafmonumenten. Tenslotte is het complex van ensemblewaarde vanwege de ligging tussen het hogere bosrijke gedeelte en het lager gelegen weidegebied.

Begraafplaats Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Amerongen t/o Amerongse berg Ja
D 4249 Amerongen