Polderweg 29, 's-Heer Abtskerke

Tramstation 's-Gravenpolder - 's-Heer Abtskerke, in 1927 in Interbellum-architectuur gebouwd.

Omschrijving

Eén bouwlaag hoog met grote kapverdieping met zadeldak, op rechthoekige plattegrond. Opgetrokken uit roodbruine baksteen; houten beschot in top van topgevels. Originele deur- en raamvormen met grotendeels gerenoveerde kozijnen.

Overhangende daklijst en zadeldak gedekt met rode holle pannen.

In interieur grotendeels originele indeling.

Aan de zijde van de spoorbaan bevindt zicht het perron.

Tramstation van cultuurhistorische en ensemblewaarden en van waarde vanwege gaafheid.

509159
SZB-tramlijn

Inleiding

Oostelijk gedeelte van de ringlijn van de voormalige Spoorwegmaatschappij "Zuid-Beveland" uit 1927 met bijbehorende bebouwing. Uitgevoerd door aannemersmaatschappij N.V. Van Heurn & Volkers. Het complex heeft de volgende samenstellende onderdelen: een tramremise; de spoorbaan; vijf tramstations met bijbehorende goederenloods en een enkel perron; een weegbrug met weeghuisje en een coupure.

Omschrijving

De tramstations zijn van eenzelfde type en uitgevoerd in Interbellum-architectuur. De bijbehorende goederenloodsen vertonen invloeden van een streek-eigen bouwtrant. De tramremise is uitgevoerd in functionele architectuur. De spoorbaan heeft een kronkelig verloop en is op veel plaatsen herkenbaar in het landschap.

Waardering

Complex van cultuurhistorische en ensemblewaarden als redelijk gaaf bewaard gebleven deel van een tramlijn; eveneens van belang uit het oogpunt van de geschiedenis van het openbaar vervoer en vanwege zeldzaamheid; de waarde wordt versterkt door de aanwezigheid van historische trams in en bij de tramremise en door het gebruik als toeristische tramlijn.

Tramstation Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Transport oorspronkelijke functie Ja
Polderweg 29 4444 NA 's-Heer Abtskerke Ja