Beeldhoeveweg 12, 's-Heerenhoek

Omschrijving

Woning op rechthoekige plattegrond met achteraanbouw, één bouwlaag hoog met zadeldak; opgetrokken uit roodbruine baksteen; decoratief siermetselwerk in gele en rode baksteen, onder andere banden en ontlastingsbogen en groen geglazuurde profielstenen in dorpels. De symmetrische voorgevel (lijstgevel) is voorzien van houten H-vensters met gekleurd glas-in-lood in de bovenramen en in het midden een rijk bewerkte houten voordeur met fronton.

Zadeldak gedekt met gesmoorde kruispannen, dakoverstekken op klossen en slanke makelaars; lijstgevel met strakke gootklossen. Schoorstenen met witte banden.

Vrij rijk gedecoreerde boerderijwoning, van belang als onderdeel van het complex.

509144

Boerderij, rond 1900 gebouwd in een streek-eigen bouwtrant.

Jongere wagenschuur ten noordwesten van de schuur valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Het complex bestaat uit een losstaande woning, een in het verlengde daarvan geplaatste dwarsdeelschuur, een achter en dwars op de schuur geplaatst varkenshok en dwars achter de woning een bakkeet.

Het interieur van de complexonderdelen is niet beoordeeld.

Waardering

Boerderij van typologisch belang voor de ontwikkeling van de boerderijtypen. Van architectuurhistorische waarde vanwege met name materiaalgebruik en ornamentiek; van ensemblewaarde en van belang vanwege gaafheid.

Beeldhoeveweg 12 4453 TD 's-Heerenhoek Ja
K 652 Borsele