Ossenweg 6, Borssele

Inleiding

Geheel bakstenen landbouwschuur op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, gebouwd begin 20ste eeuw, met drie mendeurstellen in de voorgevel waarmee deze tot de grotere typen behoort. Schuur met de gevel met mendeuren dicht aan de straat gelegen.

Beschrijving

Landbouwschuur met gevels opgetrokken uit rode baksteen. De naar de straat gekeerde langsgevel voorzien van drie stel zwarte houten mendeurstellen en een wagenhuisdeurstel. De achtergevel voorzien van zwarte staldeuren. In de westelijke kopgevel een grote ingebroken inrijdeur.

Zadeldak evenwijdig aan de straat, gedekt met rode pannen.

Waardering

Schuur van algemeen belang vanwege ensemblewaarde en als onderdeel van een monumentaal complex en vanwege het belang voor het aanzien van de streek.

509127
Ossevaathoeve

Inleiding

Boerderijcomplex met losse leden opzet waarbij het woonhuis dwars in het verlengde van de schuur is geplaatst. Links van het woonhuis een bakkeet annex zomerhuis. Evenwijdig naast de schuur een stal. Woonhuis, bakkeet en mogelijk de stal zijn ouder dan de vroeg 20ste eeuwse schuur.

Omschrijving

Geheel bakstenen boerderijcomplex van forse afmetingen waarvan woonhuis en bakkeet nog typische 18e/19e eeuwse karakteristieken vertonen terwijl de jongere schuur het 20ste eeuwse versteningsproces weerspiegelt. Schuur van traditionele Zeeuwse dwarsdeeltype.

Waardering

Complex van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden en van ensemble waarden vanwege het belang voor het aanzien van de streek.

Landbouwschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Ossenweg 6 4454 PR Borssele Ja