's-Heerenhoeksedijk 52, Ovezande

Inleiding

Traditionele, aaneengebouwde woonhuis-schuur combinatie waarbij de schuur in de huidige opzet, met twee mendeurstellen, op een middelgroot bedrijf duidt. In oorsprong was slechts één mendeurstel aanwezig.

Omschrijving

Woonhuis zonder verdieping op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met de nok in het verlengde van de schuur.

Gevels opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen in kruisverband, afgesloten door een bakgoot op geprofileerde klossen.

Gevels voorzien van geprofileerde, verglaasde raamdorpelstenen en gietijzeren gevelankers. Aan de achtergevel is recent een platgedekte uitbouw en een nieuw, fors raamkozijn aangebracht.

Naast de voordeur een natuurstenen gedenksteen. Voorgevel voorzien van gerenoveerde, getoogde houten ramen; in de kopgevel op de begane grond nieuwe ramen en twee getoogde T-vensters op de verdieping. Entree met getoogd bovenlicht en voordeur met panelen en ruiten.

Het zadeldak, doorlopend over de schuur, is gedekt met gesmoorde kruispannen en op het achterdakvlak voorzien van een grote, nieuwe dakkapel boven de uitbouw. De houten schuur aan de voor- en kopgevel afgewerkt met zwart geteerd potdekselwerk met wit geschilderde hoeken en deur- en raamomlijstingen. De achter- c.q. stolpgevel opgetrokken uit rode baksteen. De uitbreiding van de schuur uit 1934 is in gelijke stijl uitgevoerd als het oorspronkelijke werk uit 1914.

De voorgevel is voorzien van twee mendeurstellen, beide met klinket in de rechterdeur en een hoog geplaatst raampje in de linkerdeur. Geheel links een wagendeurstel met raampjes, vier stuks kleine houten gevelraampjes. De kopgevel bezit één loopdeur, een oogstdeurstel op de verdieping en een rondboog ventilatie kozijn met louvres in de top. De stenen achtergevel bezit twee stel inrijdeuren met getoogde bovenlichten. Een aantal oorspronkelijke staldeuren zijn dichtgezet, twee stuks nog aanwezig.

Het zadeldak, waarvan het voordakvlak overgaat in het woonhuisdak, echter hoger opgaand, is gedekt met gesmoorde kruispannen, voorzien van bakgoten op geprofileerde klossen en afgewerkt met strakke windveren, aan het overstek voorzien van uitgezaagde witte makelaars.

Waardering

Forse, en visueel grotendeels gave woonhuis-schuur combinatie van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden en ensemblewaarden als beeldbepalend object voor het aanzien van de streek.

509123

Inleiding

Traditionele Zeeuwse boerderij met schuur en woonhuis in elkaars verlengde aaneengebouwd; in oorsprong daterend uit 1914, de schuur in gelijke stijl verlengd in 1934. Dwars achter de schuur, grenzend aan de gedempte metsput, een vrijstaande varkensstal.

Omschrijving

Boerderijcomplex met traditioneel, verdiepingloos woonhuis met langsgevel en een aangebouwde, zwartgeteerde houten dwarsdeelschuur in karakteristieke laat-19de eeuwse/vroeg 20ste eeuwse vormgeving. Met uitzondering van de bakstenen stalgevel is de schuur nog geheel in hout uitgevoerd en vormt daarmee een laat voorbeeld van dit type boerderijbouw.

Waardering

Complex van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden als vertegenwoordiger van deze bouwtrant en, door ligging, afmetingen, materialen en kleuren van ensemblewaarden en van belang voor het aanzien van de streek.

's-Heerenhoeksedijk 52 4441 RE Ovezande Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarsdeelschuur