Ossenweg 6, Borssele

Inleiding

Traditionele verdiepingloze woning met langsgevel op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak. Waarschijnlijk begin 19e eeuw gebouwd in een streek-eigen bouwtrant.

Omschrijving

Traditioneel uitgevoerde woning met centraal geplaatste entree in de voorgevel en, in een uitbouw, in de achtergevel. Gevels opgetrokken uit rode baksteen, de langsgevels afgesloten door bakgoten op gebeeldhouwde consoles. Voorgevel-entree met bovenlicht en rijke deur met gietijzeren raamrooster. Aan weerszijden van de entree twee stuks schuifraamkozijnen met 4-ruits onderramen en glas-in-lood bovenramen, behangen met 2-paneels luiken. Achtergevel gedomineerd door bijzondere entree-uitbouw onder een zadeldakje. Zowel ramen als deur zijn voorzien van gietijzeren roosters. Boven de deur een, van tracering voorzien, bovenlicht. Het dak van de uitbouw voorzien van uitgezaagde daklijst. Kopgevels uitgevoerd als topgevels zonder dakoverstekken en voorzien van eenvoudige raamkozijnen op begane grond en verdieping.

Zadeldak, gedekt met rode groefpannen. Het woonhuiserf voorzien van ijzeren toegangshekwerken.

Waardering

Woning van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden als interessant en rijk gedecoreerd architectuurvoorbeeld en als belangrijk onderdeel van het complex.

509126
Ossevaathoeve

Inleiding

Boerderijcomplex met losse leden opzet waarbij het woonhuis dwars in het verlengde van de schuur is geplaatst. Links van het woonhuis een bakkeet annex zomerhuis. Evenwijdig naast de schuur een stal. Woonhuis, bakkeet en mogelijk de stal zijn ouder dan de vroeg 20ste eeuwse schuur.

Omschrijving

Geheel bakstenen boerderijcomplex van forse afmetingen waarvan woonhuis en bakkeet nog typische 18e/19e eeuwse karakteristieken vertonen terwijl de jongere schuur het 20ste eeuwse versteningsproces weerspiegelt. Schuur van traditionele Zeeuwse dwarsdeeltype.

Waardering

Complex van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden en van ensemble waarden vanwege het belang voor het aanzien van de streek.

Ossenweg 6 4454 PR Borssele Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)