's-Heerenhoeksedijk 52, Ovezande

Inleiding

Eenvoudige, bakstenen varkensstal, onderdeel van het traditioneel opgezette boerderijcomplex, geplaatst achter de schuur aan de kop van de mestput en daarmee een afscheiding tussen het woonerf en de mestput vormend.

Omschrijving

Sober uitgevoerd stalgebouwtje, opgetrokken uit rode baksteen en afgedekt met een lessenaarsdak. Mestputgevel voorzien van drie staldeurtjes met rondboog bovenlichten met louvres.

Aan de woonerfzijde is de gevel voorzien van drie getoogde deurtjes waartussen stalen raampjes met roedeverdeling. Het lessenaarsdak is gedekt met gesmoorde kruispannen.

Waardering

Stalgebouwtje als karakteristiek complexonderdeel van belang voor het boerderijcomplex en als zodanig van ensemblewaarde.

509124

Inleiding

Traditionele Zeeuwse boerderij met schuur en woonhuis in elkaars verlengde aaneengebouwd; in oorsprong daterend uit 1914, de schuur in gelijke stijl verlengd in 1934. Dwars achter de schuur, grenzend aan de gedempte metsput, een vrijstaande varkensstal.

Omschrijving

Boerderijcomplex met traditioneel, verdiepingloos woonhuis met langsgevel en een aangebouwde, zwartgeteerde houten dwarsdeelschuur in karakteristieke laat-19de eeuwse/vroeg 20ste eeuwse vormgeving. Met uitzondering van de bakstenen stalgevel is de schuur nog geheel in hout uitgevoerd en vormt daarmee een laat voorbeeld van dit type boerderijbouw.

Waardering

Complex van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden als vertegenwoordiger van deze bouwtrant en, door ligging, afmetingen, materialen en kleuren van ensemblewaarden en van belang voor het aanzien van de streek.

Varkenshok Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
's-Heerenhoeksedijk 52 4441 RE Ovezande Ja