't Stort, Maarn

Omschrijving

Het PARK en de TUIN van de buitenplaats 't Stort is aangelegd rond de verhoogd gelegen villa. Voor het huis wordt de aanleg gekenmerkt door een grote weide met boomgroepen, aan de achterzijde door een vijver en bos.

Vanaf de Amersfoortseweg leidt een oprijlaan ter linker zijde in een kromming langs de weide naar het huis. In het weiland zijn boomgroepen en solitairen geplant, waaronder eiken, kastanjes en linden. De weg voert langs het koetshuis, dat links van de oprijlaan ligt, evenwijdig aan de spoorlijn. Voor en opzij van het huis is een rotstuin aangelegd met een waterval en een trappartij. De trap ligt in de as van de erker van de eetkamer aan de noordzijde. Naast de trap zijn rhodondendrons geplant. Voorts staan bij het huis een aantal coniferen. De beplanting bestaat uit diverse soorten loofbomen.

Achter het huis ligt een langgerekte serpentinevijver, waarover een boomstambruggetje is geplaatst. Vanuit de erker aan de achterzijde van het huis loopt een zichtas tussen de boomgroepen rond de slingervijver in westelijke richting. Een pad leidt van achter het huis via het bruggetje naar een open ruimte, waar vroeger een tennisbaan met een tennishuisje lag.

Een rechte laan loopt parallel aan rechterzijde van de serpentinevijver in westelijke richting door het bos. Ten noorden van het hoofdgebouw ligt de hondenkennel en een kippenren. De kippenren bestaat uit een aantal bakstenen pijlers met een bolvormige bekroning. In het midden van de ren is een restant een vijver te herkennen. Het hekwerk tussen de pijlers van de ren is verdwenen.

Enkele erfafscheidingen zijn van belang. De muur aan de zijde van de Amersfoortseweg wordt afgesloten met een zaagtandlijst waarboven twee rijen gesinterde bakstenen zijn aangebracht. Aan De Hoogt staan stenen pijlers met hardstenen bekroningen en een houten hekwerk.

Waardering

De park- en tuinaanleg van 't Stort is van architectuurhistorische waarde vanwege de aanleg in late landschapsstijl; het is van ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats en in relatie tot de objecten en de ernaast gelegen buitenplaats De Hoogt.

508982
't Stort

Inleiding

De buitenplaats 't Stort is in 1903 aangelegd in opdracht van de heer J.W. de Beaufort. Het in chaletstijl ontworpen huis werd in 1903 opgetrokken door een tot nog toe onbekende architect en in 1916 verbouwd door D. Appels in opdracht van S.P. van Eeghen, waarbij de keuken werd uitgebreid. In 1937 is het huis nogmaals uitgebreid, nu naar ontwerp van de architecten Daan, Jansen en Bos. Door de diverse uitbreidingen heeft het huis een complexe verschijningsvorm gekregen, die echter wel harmonieert met de oorspronkelijke opzet. Deze uitbreidingen zijn aan de achterzijde van het huis gezet, en betreffen in hoofdzaak de keukenvertrekken. Het pand is gelegen op een kunstmatige verhoging. Het zand dat is gebruikt kwam van de uitgraving van de achter het huis gelegen vijver. De tuin is aangelegd in late landschapsstijl. Aan de noordzijde van het huis staat op het terrein een hondenkennel annex houtopslagloods. Aan de zuidoostzijde van het perceel staat tegen de spoorlijn een koetshuis. Dit object is rond 1980 aan de noordzijde uitgebreid. De uitbreiding valt buiten de bescherming. Een paardenstal achter het koetshuis is afgebroken.

Complexomschrijving

De BUITENPLAATS 't Stort is gelegen aan de Amersfoortseweg en wordt omgrensd, zoals aangegeven op de bijgevoegde kaart, door de Amersfoortseweg in het oosten, de Stationsweg in het zuiden, de weg De Hoogt in het noorden en een bosperceel in het westen. 't Stort bestaat uit de volgende onderdelen:

1. hoofdhuis

2. koetshuis

3. hondenkennel annex houtopslagloods

4. park en tuin

Waardering

De buitenplaats 't Stort is van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een buitenplaats op de Utrechtse Heuvelrug. Het is voorts van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl en de aanleg van de tuin; tenslotte is het van ensemblewaarde vanwege de combinatie met de buitenplaatsen aan De Hoogt en De Laagt.

Amersfoortseweg 7 3951 LA Maarn BY Ja
Amersfoortseweg 9 3951 LA Maarn BY