Dorpsstraat 43, Diepenveen

Inleiding

Naai- en breiSCHOOL in 1873 gebouwd met koninklijke goedkeuring, op initiatief van ingezetenen van Diepenveen vanuit de toneelvereniging 'Tot Nut en Genoegen'. Het éénklassige dorpsschooltje met woonruimte voor de docente is gebouwd aan de rand van de toenmalige dorpskern, naast de brug over de Soestwetering. In het pand is nu een studio gevestigd.

Omschrijving

Schooltje opgetrokken in baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond onder een met pannen gedekt schilddak met een eenvoudige bakgoot. De gestucte entreepartij (O) risaleert, is hoger opgetrokken en heeft een aangekapt zadeldak met windveren. De entree bestaat uit twee gekoppelde deuren elk met getoogd bovenlicht onder gestucte profiellijst. In de geveltop een getoogd raam onder profiellijst en aan weerszijden van de risaliet dubbele, getoogde zesruitsvensters onder een gestucte profiellijst en onder de dakrand een gestucte lijst met eenvoudig boogfries. In elk van de zijgevels twee rechtgesloten zesruits vensters. In de achtergevel een deur en een raam, rechts daarvan de oorspronkelijke, uitgebouwde w.c. later vergroot tot berging. Hierbij is een oorspronkelijk venster in de achtergevel dichtgemetseld. Ook de houten aanbouw tegen de achtergevel is van later datum. Deze aanbouw staat tegen een oorspronkelijk dicht gevelvlak.

InterieurHet interieur is sober, maar gaaf qua indeling en detailleringen. De dubbele entreedeuren geven toegang tot een hal met links het klaslokaal en rechts een woonkamer met eenvoudig schouwtje en een slaapkamer daarachter. Achter de hal liggen de trap naar zolder en de keuken. De keuken en de uitgebouwde w.c. zijn mogelijk van oudere datum dan de rest van het gebouw.

Waardering

Dorpsschooltje van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie, en het feit dat notabelen in een dorpsgemeenschap zich inzetten voor onderwijs aan meisjes

- sobere maar opvallende vormgeving van de voorgevel

- de gaafheid van in- en exterieur