Inleiding

Gietijzeren POMP, omstreeks 1875 vervaardigd door de firma Nering Bögel te Deventer, één van de oudste ijzergieterijen in Nederland. De waterpomp staat in het centrum van Diepenveen op de overgang van Kerkplein en Kerkstraat voor het rijksmonument Kerkstraat 2-4-6. De kerk aan dit plein, eveneens een rijksmonument, is de voormalige kloosterkerk van een in 1578 verwoest vrouwenklooster. Dit klooster was de oorsprong van het dorp Diepenveen.

Omschrijving

Gietijzeren zwengelpomp in de vorm van een gecanneleerde zuil met korintisch kapiteel op een vierkante geprofileerde natuurstenen voetplaat.

Pomp van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege:

- de inmiddels typologische en functionele zeldzaamheid, van een object dat vroeger een veel voorkomend onderdeel van het straatbeeld was

- het feit dat de pomp een product is van Nering Bögel

- de gaafheid