Vaart 5, Gasselternijveen

Inleiding

Nederlands Hervormde kerk van 1858 opgetrokken in waterstaatsstijl. De klokkentoren is later toegevoegd.

Ernaast gelegen catechisatielokaal (apart monumentnummer 508690).

In 1953 is de inrichting van de kerk veranderd. Fraai orgelbalkon met beschermenswaardig orgel van Van Oeckelen uit 1900 tegen de oostwand. Moderne binnengevel met altaar aan de westwand.

De bescherming betreft het exterieur van de kerk inclusief de architectonische detaillering en het orgel.

Omschrijving

Zaalkerk opgetrokken in baksteen onder een met geglazuurde OH-pannen gedekt schilddak met makelaars. Centraal in de zuidgevel een risalerende entreepartij met tuitgevel onder een zadeldak en met torenspits.

De entreerisaliet heeft een verticale driedeling door pilasters over twee bouwlagen met kapitelen. In de geveltop spaarvelden. Op het tuitstuk het basement van de toren met tussen spekbanden per gevel een uitgemetseld cirkelmotief. Daarop de toren met per gevel een rondboog galmgat. De toren heeft een ingesnoerde spits tentdak met windvaan. De entree bestaat uit drie dubbele paneeldeuren met rondboog bovenlicht. Erboven drie rondboogvensters met twaalfruits roedenverdeling en radiale roedenverdeling in het bovenlicht. In de geveltop een roosvenster.

De kerkgevels zijn door lisenen verdeeld in drie en zes spaarvelden. In de korte gevel (O en W) per spaarveld een blinde rondboognis met geaccentueerde aanzetstenen en onderdorpels. In de lange gevels (N en Z) rondboogvensters met dertigruits roedenverdeling en radiale roedenverdeling in het bovenlicht, met dezelfde accenten als de nissen. In het derde veld van de noordgevel een toegang direct onder het venster.

Interieur

Het interieur van de kerk is van na de MIP-periode. Origineel zijn het houten tongewelf met gipsornamenten en het orgel met rijkbewerkte orgelkas. Het altaar is van zeer recente datum.

N.H. kerk van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als karakteristiek onderdeel van het hervormde religieuze leven