Hoofdstraat 91, Gasselternijveen

Inleiding

Boerderij, daterend van rond 1880, van een voor de streek karakteristiek type, onderdeel uitmakend van de oorspronkelijke agrarische structuur, deels met riet gedekt. In 1990 is de achtergevel gewijzigd. De gietijzeren stalramen zijn hierbij verloren gegaan.

De boerderij is monumentaal gelegen, midden in het dorp. De gevels zijn geschilderd.

De bescherming betreft het exterieur, behalve de bedrijfsgevel aan de achterzijde.

Omschrijving

Boerderij van het krimpentype onder deels met riet, deels met pannen gedekt wolfdak. Het gedeeltelijk onderkelderde woonhuis op plint, is opgetrokken over één bouwlaag met mezzanino.

In de assymetrische voorgevel van het woongedeelte, afgesloten met een kroonlijst, rechts van het midden de entree, links twee, rechts één schuifvenster(s), behangen met persiènnes. Op de verdieping drie tweeruits mezzaninovensters. De entree is een dubbele paneeldeur met sierroosters en bovenlicht, gevat in een pilassterstelling.

In de zijgevels van het woongedeelte een schuifvenster, rechts met eronder een kelderraam. In de krimp aan de rechterzijde in de kopgevel een smal schuifvenster en in de langsgevel twee schuifvensters. In zijgevel van het stalgedeelte een moderne deur en vensterpartij. Verder in de zijgevel stalvensters en een staldeur.

In de linkerzijgevel een inrit met stalraam in kopgevel na de krimp. Verder acht ijzeren stalvensters met facetroedenverdeling uit de jaren '30.

De kopgevel van het bedrijfsgedeelte is gemoderniseerd. De oorspronkelijke baander, staldeuren en -ramen (op de verdieping halfrond) hebben plaatsgemaakt voor een kanteldeur, een liggend drielicht en houten schuifdeuren op de begane grond en drie dito drielichten op de verdiepingen. Boven het wolfdak een uilebord.

Boerderij van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als karakteristiek van de oorspronkelijke agrarische structuur