Inleiding

Stenen BRUG gelegen in de as van het hoofdgebouw van het voormalige seminarie en hoofdtoegang gevend tot het voorplein aan de westzijde. De brug is tegelijkertijd met de bouw van het seminarie tot stand gekomen en eveneens ontworpen door Jan Stuyt. De brug vormt een oeververbinding over een waterpartij die behoort tot de landschappelijke aanleg van de oude buitenplaats Het Klooster.

Omschrijving Symmetrisch opgezette brug met een rondboog over het water. De brug heeft een naar het midden toe stijgend wegdek met uitzwenkende op- en afritten. Het muurwerk bestaat uit rode baksteen, afgedekt met hardsteen en gedecoreerd met bolvormige ornamenten in zandsteen. Het wegdek, dat in de glooiing boven de boog in rode klinkers is uitgevoerd, wordt geflankeerd door borstweringen die in het midden worden gemarkeerd door hogere achthoekige pijlers met mutsvormige zandstenen bekroningen waarop koperen lantaarns zijn geplaatst.

Waardering

De brug is van belang in relatie tot het hoofdgebouw van het voormalige seminarie waarmee het historisch-functioneel en in situering en architectuur onverbrekelijk is verbonden.

508447
Seminarie Hageveld

Inleiding

In het oosten van de gemeente Heemstede gelegen complex van het voormalige SEMINARIE Hageveld. Het hoofdgebouw bevatte naast een seminarie onder meer een internaat en woonruimten voor religieuzen. Het complex werd in de jaren 1922 - 1925 gebouwd naar ontwerp van Jan Stuyt, in opdracht van het Bisdom Haarlem op het grondgebied van de voormalige buitenplaats Het Klooster, waarvan de resterende bebouwing (villa en koetshuis) en de landschappelijke tuinaanleg dateert uit het derde kwart van de 19de eeuw. Uitvoerder van het plan van Jan Stuyt was C. Jonckbloedt. Het complex bleef tot circa 1980 in gebruik als seminarie. Daarna werden er in het hoofdgebouw een rooms-katholiek gymnasium - genaamd Bisschoppelijk College Hageveld - en de Noordhollandse Bestuursacademie ondergebracht.

De tot het voormalige seminarie behorende bebouwing bevat naast het hoofdgebouw, een voormalige bakkerij en slachterij en een brug. Ook de genoemde 19de-eeuwse bebouwing hoort bij het complex. In 1961 werd het hoofdgebouw aan de oostzijde met een reeks klaslokalen van één bouwlaag uitgebreid.

NB Onder de bescherming vallen alleen het hoofdgebouw en de brug die toegang geeft tot het voorplein. De voormalige bakkerij en slachterij, de 19de-eeuwse bebouwing en de in 1961 gerealiseerde uitbreiding vallen derhalve buiten de bescherming. Dit laatste geldt ook voor alle naoorlogse toevoegingen en wijzigingen met betrekking tot de onroerende onderdelen van het exterieur en het interieur.

Omschrijving Het markante oost-west gesitueerde hoofdgebouw vormt het hart van het complex. Het aan de westzijde gelegen voorplein wordt bereikt via de tot het complex behorende brug over een slingerende waterpartij uit de laat 19de-eeuwse landschapstuin. De voormalig bakkerij en slachterij liggen ten zuidwesten van het hoofdgebouw en direct aan de oostzijde van de eerder genoemde waterpartij.

Waardering Het voormalige seminarie, thans onder meer bisschoppelijk college Hageveld, is van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt als monumentaal seminarie uit de twintiger jaren van de 20ste eeuw in het westen van Nederland. Het geeft blijk van de grote maatschappelijke bloei van het rooms-katholicisme in die periode. Voor de architectuurhistorische- en stedebouwkundige waarden wordt verwezen naar de objectbeschrijving van het hoofdgebouw.

Heemstede Hageveld TO 34 Ja
A 9895 Heemstede