De Buurt 82, Venhuizen

Inleiding

In het vierde kwart van de 19de eeuw gebouwde vrijstaande voormalige BURGEMEESTERSWONING. De woning, welke aan de noordzijde van De Buurt ligt, bezit detailleringen in neo-renaissance stijl.

Aan de achterzijde van het huis (NW) is een nieuwe serre aangebouwd.

Voor het huis is een siertuin met oprijlaan aangelegd welke door middel van een ijzeren sierhekwerk van de weg wordt afgescheiden. Aan de oost- en westzijde zijn in het sierhekwerk draaibare hekken (in dezelfde stijl) aangebracht, welke de entree tot de oprit vormen.

N.B. De nieuw gebouwde serre aan de noordwestzijde van het huis valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde voormalige burgemeesterswoning van één bouwlaag onder afgeplat mansardedak bekleed met zinken losanges. Het pand is deels onderkelderd. In het zuidelijk en noordelijk dakschild bevinden zich twee met zink omklede oeuil-de-boeufs en in het oostelijk en westelijk dakschild één met zink omklede oeuil-de-boeuf. In het midden van het dak bevindt zich een lichtvenster met deels glas-in-lood, welke de overloop op de zolderverdieping verlicht. Op het oostelijk dakschild staat de oorspronkelijke schoorsteen.

Het pand is opgetrokken in rode baksteen op een donkerrode bakstenen plint. Rondom zijn de gevels versierd met horizontale banden van gele baksteen en strekken met centrale diamantkoppen boven de vensters en deuren van oranje baksteen en hardstenen delen. Bovenlangs de gevels loopt rondom een houten geprofileerde kroonlijst.

De voorgevel (Z) is symmetrisch van opzet met een risalerende middenpartij en schuin geplaatste hoekpilasters. De risalerende middenpartij is door de houten kroonlijst heen opgetrokken tot een dakkapel onder zadeldak bekleed met zink. Deze dakkapel bevat een dubbele openslaande houten balkondeur met daarboven een klein rond venster. Het balkon zelf bestaat uit een natuurstenen plaat gedragen door houten sierconsoles en een houten balustrade met siervazen op de hoeken. Al het houtwerk is met zink omkleed. Bovenlangs de dakrand van de dakkapel loopt een houten sierlijst. Op de dakkapel zelf staat een met zink omklede houten siervaas. Op de begane grond bevindt zich in de risalerende middenpartij de entree. Deze enigszins verdiept liggende entree bestaat uit een dubbele openslaande houten deur met gegraveerde ruiten. De deurpartij wordt rondom omlijst door vensters. De entree is bereikbaar door middel van een drie treden tellende hardstenen trap. Ter linker- en ter rechterzijde van de risalerende middenpartij bevinden zich twee houten schuifvensters.

De westelijke zijgevel bezit iets links van het midden een driezijdige erkeruitbouw. In elke zijde van deze uitbouw bevindt zich een houten schuifvenster. Laag bij de grond is een kelderraam aangebracht. Boven de erker is, boven de houten kroonlijst, een dakkapel met balkon geplaatst. Deze bakstenen dakkapel wordt afgedekt door een plat dak met smalle sierlijst en bevat een dubbele openslaande houten balkondeur. Het balkon heeft een houten balustrade met twee siervazen op de hoeken en is evenals het balkon langs de voorgevel omkleed met zink. Links van de driezijdige erker bevindt zich in de westelijke zijgevel een houten schuifvenster en rechts een dubbele openslaande houten tuindeur.

De achtergevel (N) is aan de westzijde uitgebouwd met een nieuwe serre. Links hiervan bevinden zich twee oorspronkelijke houten schuifvensters, een keukendeur en een klein, smal houten venster. In het dakschild boven de achtergevel is een dakkapel geplaatst, welke inmiddels gewijzigd is maar nog wel de oorspronkelijke met zink omklede houten sieromlijsting heeft. In de oostelijke zijgevel bevinden zich twee houten (schuif)vensters.

Het interieur van het pand is nog grotendeels intact met onder meer een hal, een centrale middengang waar rondom de kamers op uit komen, een kamer ensuite aan de oostzijde van het huis en een trappenhuis met verlichte overloop op de zolderverdieping.

Waardering

De voormalige burgemeesterswoning van Venhuizen met neo-renaissancistische detaillering bijbehorend hekwerk is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse notabelenwoning op het platteland.

De Buurt 82 1606 AJ Venhuizen Ja
R 39 Venhuizen