De Buurt 62, Venhuizen

Inleiding

Aan de noordzijde van De Buurt gelegen STOLPBOERDERIJ MET WOONHUIS. De stolpboerderij is een Noordhollands type en dateert vermoedelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw. Het er later aan de voorzijde tegenaan gebouwde woonhuis dateert uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Thans fungeert de stolpboerderij als schuur. Vóór het woonhuis ligt een siertuin welke door middel van een ijzeren sierhekwerk van de weg wordt afgescheiden.

Omschrijving

Boerderijcomplex bestaande uit een stolpboerderij met aan de zuidzijde vastgebouwd een woonhuis. Het op een rechthoekig grondplan gebouwde woonhuis is één bouwlaag hoog en wordt gedekt door een schilddak bekleed met geglazuurde zwarte Hollandse pannen. De noklijn van het woonhuis ligt parallel aan de weg. Op de nok van het dak zijn twee vierkante schoorstenen geplaatst. Het pand is deels onderkelderd. Het woonhuis is opgetrokken in rode baksteen op een gecementeerde bakstenen plint. Rondom loopt boven langs de gevels een geprofileerde houten kroonlijst, onderbroken bij de middenpartij.

De voorgevel (Z) van het woonhuis is symmetrisch van opzet met een hoger opgetrokken middenpartij. Een dakkapel onder overstekend ingestoken zadeldak bekleed met geglazuurde zwarte Hollandse pan. De dakkapel bevat een dubbel openslaand houten venster. De dakrand van de dakkapel is versierd met gesneden windveren en een rijk gesneden houten topgevelvulling met makelaar. Op de begane grond bevindt zich tussen twee hoeklisenen de entree. Deze entree bestaat uit een dubbel openslaande houten deur met getoogd bovenlicht. De deuren zijn versierd met gietijzeren sierroosters voor de ruiten. De entree is bereikbaar door middel van een drie treden tellende hardstenen trap. Links en rechts van de middenpartij bevinden zich elk twee houten schuifvensters met gebogen bovendorpels.

De oostelijke zijgevel van het woonhuis bezit één blind venster en één houten schuifvenster met gebogen bovendorpel. De westelijke zijgevel van het woonhuis heeft links één oorspronkelijk houten schuifvenster en rechts een vernieuwde vensterpartij.

Aan de achterzijde is het woonhuis door middel van een bakstenen doorgang verbonden met de stolpboerderij. De achtergevel van het woonhuis bezit geen vensters.

De één bouwlaag hoge stolpboerderij bezit een rechthoekig grondplan en wordt gedekt door een schilddak (stolpdak) bedekt met riet. In het zuidelijk, westelijk en oostelijk dakschild bevindt zich een getrapte spiegel bedekt met geglazuurde zwarte Hollandse pannen. De noklijn van de stolpboerderij staat haaks op het voorhuis (en de weg).

De inwendige houten draagconstructie van de boerderij bestaat uit een dubbel vierkant. Aan de zuidzijde van het vierkant bevonden zich oorspronkelijk de woonvertrekken. Aan de oostzijde van het vierkant ligt de oorspronkelijke koestal en aan de westzijde van het vierkant bevindt zich de dars. De oorspronkelijke koestal en dars lopen in de plattegrond parallel aan elkaar (Noordhollands type).

De stolpboerderij is opgetrokken in rode baksteen op een gecementeerde bakstenen plint.

Achter de oostgevel van de stolpboerderij bevindt zich de oorspronkelijke koestal. In deze gevelzijde zijn negen ijzeren koestalramen geplaatst.

In de achtergevel (N) bevindt zich aan de westzijde de darsdeur. Deze enigszins teruggelegen darsdeur bestaat uit een dubbele openslaande houten deur. De wand rondom de darsdeur is eveneens van hout. Voorts bevinden zich in de achtergevel een houten deur en een viertal zesruits houten vensters met uitklapbaar bovenlicht.

De westelijke zijgevel bezit aan de zuidzijde twee paar gekoppelde zesruits houten draaivensters (nieuw) en een houten deur. In het gedeelte van de westgevel waarachter zich de dars bevindt, zijn drie ijzeren koestalramen geplaatst.

De zuidgevel is door middel van de bakstenen doorgang verbonden met het woonhuis. In deze gevelzijde bevinden zich enkele vensters, waaronder een negenruits houten venster links (W).

De stolpboerderij heeft rondom in de gevels ijzeren muurankers welke op regelmatige afstand van elkaar zijn geplaatst.

Waardering

De boerderij met woonhuis is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als zijnde een uit de tweede helft van de 19de eeuw daterend en grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van traditionele landelijke bouwkunst welke specifiek is voor Noord-Holland.

Tevens heeft het object een beeldbepalende waarde in de lintbebouwing langs De Buurt.

Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie