Roosjesweg 8, Aagtekerke

Omschrijving

Boerderijwoning, volgens gedenksteen in 1910 gebouwd. Uitgevoerd in streek-eigen bouwtrant. Eén bouwlaag hoog pand met zadeldak; rechthoekige plattegrond; opgetrokken in roodbruine baksteen.

Symmetrische voorgevel (lijstgevel) met centrale ingangspartij met vernieuwde houten voordeur, bovenlicht en classicistische omlijsting; natuurstenen stoep. Aan weerszijden van de voordeur twee houten schuiframen. Rechts van voordeur gedenksteen met opschrift: "de eerste steen gelegd door S. Bosselaar 10 mei 1910". Geprofileerde gootlijst. Dakkapel gewijzigd en vergroot.

Rechter topgevel met twee smalle, hoge schuiframen, geheel rechts nieuw venster en in top schuifraam; muurankers.

Achtergevel (langsgevel) met centrale ingangspartij met vernieuwde houten deur, bovenlicht en originele classicistische omlijsting; overigens gewijzigde raamindeling en rechts origineel houten venster (schuifraam vervangen door klapraam boven). Eenvoudige goot; dakkapel vergroot.

Zadeldak aan voorzijde gedekt met gesmoorde kruispannen en aan achterzijde met gesmoorde holle pannen.

In het interieur is grotendeels de originele indeling aanwezig. Voorts onder meer "pronkkamer" links van voordeur met lambrizering van bruin-witte tegels, kastenwand met onder andere bedsteden; schouw van geschilderd hout. Andere voorkamer ook kastenwand met bedsteden.

Waardering

Gave woning met zowel interieur als exterieur van cultuur- en architectuurhistorisch belang en van belang als onderdeel van het complex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508356
Complexnaam
Roos en Doorn
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Boerderij in 1910 in streek-eigen bouwtrant gebouwd door Dirk Overweg, timmerman te Aagtekerke, in opdracht van de heer Bosselaar.

Omschrijving

De boerderij bestaat uit een woning, losstaand in het verlengde daarvan een dwarsdeelschuur; tussen woning en schuur een doorgang, uitkomend op een wagenschuur met aangebouwd bakhuis. Ten noordoosten op het terrein een kleine schaapskooi. Aan de straat houten toegangspalen met ijzeren hekwerk. Nieuwe stal en loods achter de schuur en bunker aan de schuur komen niet voor bescherming in aanmerking.

Waardering

Boerderijcomplex van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde alsmede ensemblewaarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Roosjesweg 8 4363 RE Aagtekerke Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 1235 Mariekerke
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1910 1910 vervaardiging
Naar boven