Colmschaterstraatweg 9, Colmschate

Eén bouwlaag hoog KOETSHUIS op rechthoekige plattegrond, dat overkapt wordt door een aan een zijde afgewolfd schilddak, dat met muldenpannen wordt gedekt. De gevels zijn voorzien van een smeerplint. In de lange gevel een getoogde inrijpoort, staldeuren, zolderluik en vier ronde vensters van gietijzer. Vermoedelijk is in het koetshuis een dienstwoning aanwezig geweest.

KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats De Achterhoek, van algemeen belang:

-vanwege de ouderdom;

-vanwege de architectonische vormgeving;

-vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur;

-als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

-vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

-vanwege de kenmerkende ligging binnen de midden-19de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in landschapsstijl.

508139
De Achterhoek
Complexomschrijving

De HISTORISCHE BUITENPLAATS DE ACHTERHOEK dateert in oorsprong uit de late 18de eeuw. In de uit ca. 1830 daterende eenvoudige, in landschapsstijl aangelegde HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG ligt een, vermoedelijk in oorsprong, laat 18de-eeuws HOOFDGEBOUW (huis De Achterhoek) en een KOETSHUIS uit ca. 1850. De overige opstallen op de buitenplaats vallen wegens te geringe monumentale waarden buiten de bescherming van rijkswege.

Thans (1997) wordt de buitenplaats aan alle zijden omsloten door een stedelijke bebouwing.

De omgrenzing van de historische buitenplaats is aangegeven op de bij de registeromschrijving bijbehorende kaart en wordt in onderdeel 2 van dit complex nader gespecificeerd.

De historische buitenplaats De Achterhoek is uit de volgende samenstellende onderdelen opgebouwd:

1. Hoofdgebouw (Huis De Achterhoek), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 506107;

2. Historische tuin- en parkaanleg, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 506116;

3. Koetshuis, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 508139.

De historische buitenplaats De Achterhoek is in cultuur, architectuur- en tuinhistorisch opzicht van algemeen belang, vanwege:

-vanwege het hoofdgebouw, dat een typisch voorbeeld is van een vermoedelijk in oorsprong laat 18de-eeuws, in neo-classicistische stijl opgetrokken hoofdgebouw van een kleinschalige buitenplaats;

-vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur van het hoofdgebouw, de nagenoeg oorspronkel ijke plattegrond en de aanwezigheid van een aantal waardevolle interieur-onderdelen;

-vanwege de bij de buitenplaats behorende eenvoudige parkaanleg in landschapsstijl, die een representatief voorbeeld is van een midden-19de-eeuwse en kleinschalige aanleg in landschapsstijl;

-vanwege het koetshuis dat een karakteristiek en functioneel onderdeel van de historische buitenplaats vormt.

Koetshuis(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Colmschaterstraatweg 9 7429 AB Colmschate BY Ja