Colmschaterstraatweg 9, Colmschate

Het HOOFDGEBOUW (Huis De Achterhoek) in een neo-classicistische bouwstijl dateert vermoedelijk in oorsprong uit de 18de eeuw (ca. 1870). Een in de gevel aangebrachte gevelsteen met de inscriptie "1816" duidt waarschijnlijk op een verbouwing in dat jaar.

Het blokvormige huis op rechthoekige grondslag heeft twee bouwlagen een wordt overkapt door een met leien (maasdekking) gedekt roevendak met aankappingen. In de aankappingen gemetselde schoorstenen, op het plattere gedeelte een schoorsteen en centraal een luidklok. De gepleisterde gevels zijn voorzien van schijnvoegen.

De voor- en achtergevel zijn streng symmetrisch ingedeeld. In de vijf traveeën brede voorgevel bevindt zich centraal een dubbele deur met bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling. De entree is gevat in een omlijsting bestaande uit lisenen met een kroonlijst. Aan weerszijden van de entree achtruitsvensters met luiken en een over de breedte van de gevel lopende raamdorpel/waterlijst aan de onderzijde van de vensters. Op de etage in de venster assen een vierruitsvenster met luiken. De detaillering van de vensters is niet overal gelijk gebleven: de oudste schuiframen kennen een brede middenroede (een Empire-kenmerk).

De linker zijgevel is eveneens symmetrisch ingedeeld met vensters als in de voor- en achtergevel en openslaande terrasdeuren ter plaatse van een voormalige veranda.

De rechter zijgevel is voorzien van een aanbouw.

INTERIEUR: De interne structuur van het huis is gaaf. In de hal bevindt zich ondermeer een schouw. De vloeren van de gang en dienstruimten zijn in terazzowerk uitgevoerd. De deuren en omlijstingen en de stucplafonds van diverse ruimten zijn origineel. De stucplafonds zijn voorzien van ranken in een Empire-stijl. Tevens zijn zorgvuldig afgewerkte betimmeringen aanwezig; ondermeer de betimmeringen bij de vensters waar vouwblinden in zijn opgenomen.

Het HOOFDGEBOUW is in cultuur- en architectonisch opzicht van algemeen belang vanwege:

-vanwege de ouderdom;

-vanwege de architectonische vormgeving in een neo-classicistische stijl;

-vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur;

-vanwege de nagenoeg oorspronkelijke plattegrond en indeling van de binnenruimten;

-vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

-vanwege de kenmerkende ligging binnen de midden-19de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in (vroege) landschapsstijl.

506107
De Achterhoek
Complexomschrijving

De HISTORISCHE BUITENPLAATS DE ACHTERHOEK dateert in oorsprong uit de late 18de eeuw. In de uit ca. 1830 daterende eenvoudige, in landschapsstijl aangelegde HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG ligt een, vermoedelijk in oorsprong, laat 18de-eeuws HOOFDGEBOUW (huis De Achterhoek) en een KOETSHUIS uit ca. 1850. De overige opstallen op de buitenplaats vallen wegens te geringe monumentale waarden buiten de bescherming van rijkswege.

Thans (1997) wordt de buitenplaats aan alle zijden omsloten door een stedelijke bebouwing.

De omgrenzing van de historische buitenplaats is aangegeven op de bij de registeromschrijving bijbehorende kaart en wordt in onderdeel 2 van dit complex nader gespecificeerd.

De historische buitenplaats De Achterhoek is uit de volgende samenstellende onderdelen opgebouwd:

1. Hoofdgebouw (Huis De Achterhoek), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 506107;

2. Historische tuin- en parkaanleg, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 506116;

3. Koetshuis, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 508139.

De historische buitenplaats De Achterhoek is in cultuur, architectuur- en tuinhistorisch opzicht van algemeen belang, vanwege:

-vanwege het hoofdgebouw, dat een typisch voorbeeld is van een vermoedelijk in oorsprong laat 18de-eeuws, in neo-classicistische stijl opgetrokken hoofdgebouw van een kleinschalige buitenplaats;

-vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur van het hoofdgebouw, de nagenoeg oorspronkel ijke plattegrond en de aanwezigheid van een aantal waardevolle interieur-onderdelen;

-vanwege de bij de buitenplaats behorende eenvoudige parkaanleg in landschapsstijl, die een representatief voorbeeld is van een midden-19de-eeuwse en kleinschalige aanleg in landschapsstijl;

-vanwege het koetshuis dat een karakteristiek en functioneel onderdeel van de historische buitenplaats vormt.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Colmschaterstraatweg 9 7429 AB Colmschate Ja