Carmen Sylva, Domburg

Inleiding

Villa, in 1886-1887 gebouwd als zomerverblijf voor de Duitse eau-de-cologne magnaat Aldenbruck von Brühl, die het na een jaar verkocht aan zijn landgenoot Charles Erbschloe von Eberfeld. Deze laatste ontving regelmatig Elisabeth von Wied, de dichtende Roemeense koningin. Naar haar pseudoniem "Carmen Sylva" doopte Erbschloe zijn villa om. De benedenverdieping aan de zeezijde is geheel tegen het duin gebouwd. Het pand werd onder invloed van het eclectiscisme gebouwd.

Omschrijving

Twee bouwlagen hoog met schilddak op rechthoekige plattegrond; aan zeezijde over gehele breedte veranda op eerste verdieping, bovenop de tegen het duin gebouwde begane grond.

Grotendeels opgetrokken uit oranje, gladde baksteen, met dunne voegen gemetseld; begane grond onder de veranda opgetrokken uit gele baksteen. Hoeken zijn geaccentueerd door gepleisterde, wit geschilderde, getande hoeklisenen.

Alle gevels zijn lijstgevels, voorzien van een fors hoofdgestel met kroonlijst en consoles. Alle gevelopeningen zijn voorzien van geprofileerde, gepleisterde omlijsting.

De zuidgevel (landzijde) is zowel op de begane grond als op de verdieping voorzien van drie stel openslaande deuren met glazen, kalf, gedeeld bovenlicht en houten okerkleurig geschilderde persiennes. Houten balkon over vrijwel de gehele breedte, dat gedragen wordt door vier gietijzeren kolommen met basement, schacht en kapiteel; eenvoudige houten borstwering.

Balkon voorzien van schild met naam van het object. In het dakschild twee kleine dakkapellen met puntdakje en makelaar.

Oostgevel op begane grond voorzien van ingang met dubbele deur, kalf en gedeeld bovenlicht; rechts daarvan een enkel en een gekoppeld venster (deze laatste onder de veranda). Op de verdieping twee T-vensters. Rechts de zijkant van de veranda met bakstenen borstwering, glazen met roedeverdeling en daarboven houten beschot, afgesloten door een geschubde houten lijst. Van de noordgevel (zeezijde) is de begane grond direct tegen het duin aan gebouwd. De verdieping wordt over de gehele breedte ingenomen door de veranda. Deze was oorspronkelijk open, maar werd al in 1888 dicht gemaakt. Deze is voorzien van drie stel houten schuifdeuren met glasruiten. De schuifdeuren en de vensters worden verdeeld door een middenroede en zijn voorzien van een in drieën gedeeld bovenlicht. De daklijst is geschubd en bezit een schild met de naam van het object. Veranda voorzien van een geknikt lessenaarsdak, gedekt met bitumineus materiaal. Boven de veranda is het rondom het gehele pand lopende hoofdgestel zichtbaar. In het dakschild twee kleine dakkapellen met puntdakje en makelaar.

De westelijke zijgevel is met niet-originele kunststofplaten bedekt. Op begane grond twee en op verdieping één schuifraam; de gevel wordt afgesloten door het rondom het hele pand lopende hoofdgestel. De originele leienbedekking van het schilddak is vervangen door bitumineus materiaal.

In het interieur onder meer originele indeling, originele deuren en trappenhuis, sobere classicistische elementen, zoals schouw in voorkamer (zeezijde); strakke, sobere stucplafonds, in hal op verdieping met middenmotief. Op begane grond onder meer hal met marmeren vloer en kamers en suite met houten roldeuren. Op de verdieping kamers en suite met houten schuifdeuren. De veranda is voorzien van een zwarte tegelvloer; van de veranda naar de woonvertrekken bevinden zich drie stel openslaande deuren met persiennes.

Waardering

Villa van cultuur- en architectuurhistorisch belang; van ensemblewaarde en van waarde vanwege gaafheid van zowel ex- als interieur.

Noordstraat 39 4357 AN Domburg Ja
F 96 Domburg