Strandholm, Domburg

Inleiding

Houten chalet, aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd in chaletstijl. Het ontwerp en het bouwmateriaal zijn vermoedelijk afkomstig uit Noorwegen. Gelegen in een duingebied.

Omschrijving

Het chalet heeft een gepleisterde, stenen plint en een houten bovenbouw en een T-vormige plattegrond. Het bestaat uit een twee bouwlagen hoog deel met zadeldak en dwars daarop een één bouwlaag hoog deel, eveneens met zadeldak. De houten wanden zijn voornamelijk opgebouwd uit horizontale, bruin geschilderde planken.

De dakoverstekken steunen op schoren met houtsnijwerk. De vensters bezitten houten kozijnen en aluminium ramen.

De zuidwest gevel is een twee bouwlagen hoge langsgevel met in de plint de deur naar het souterrain; overkragende verdieping. Op de begane grond een drielicht- en op de verdieping een tweelichtvenster. De noordwest gevel bevat rechts een topgevel en links, iets terugliggend, een langsgevel. De topgevel is voorzien van een later aangebouwde ingangsportiek (met lessenaarsdakje en gemetselde toegangstrap). In de top een drielichtvenster; bekroond door een uitgesneden makelaar met Viking-motief. De langsgevel bezit een drielichtvenster en is links gedeeltelijk open met een veranda onder het doorlopende zadeldak. De noordoostgevel is een topgevel met een veranda, ondersteund door balusterachtige pilaren, een houten trap met trappalen en een houten balustrade; in de top verticaal beschot, een overhangende daklijst met naar voren stekende "makelaar" met dierenkop; dubbele terrasdeur. De zuidoostgevel bezit rechts een langsgeveldeel en links een vooruitspringend topgeveldeel. Rechts bevat het langsgeveldeel de veranda en een drielichtvenster. Het topgeveldeel is voorzien van een dubbele terrasdeur met gemetseld trapje op de begane grond en een overkragende verdieping met een drielichtvenster. Uitgesneden makelaar met Viking-motief. De zadeldaken zijn gedekt met rode tuile du nord pannen en voorzien van houten uitgesneden vorstkammen.

Waardering

Chalet van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en van belang vanwege ensemblewaarden.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508065
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Nehalenniaweg 3 4357 AW Domburg Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Chalet
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 235 Domburg
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1900 vervaardiging
Naar boven