Weerselosestraat 301, Hertme

Omschrijving

De SCHUUR is opgetrokken onder een zadeldak met rode muldenpannen, windveren en makelaars. In de geveltoppen kleine verticale witgeverfde gevel- beschotten, met daaronder een rond roosvenster.

In beide eindgevels een baander met onderschoer onder een segmentboogmet witgepleisterde sluit- en aanzetstenen, die wordt geflankeerd door twee kleine zesruits vensters en twee staldeuren onder rondbogen. De zijgevels worden geleed door stalvensters met gemetselde waterdorpels onder segmentbogen en rondboog staldeuren.

De schuur is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de ruimtelijk en functionele samenhang met de boerderij en pastorie op het erf

- de beeldbepalende ligging van de schuur aan het einde van de oprijlaan met bomen.

507921
Erve Bartelink

Inleiding

Op erve Bartelink staat een DWARSHUISBOERDERIJ met SCHUUR uit 1906 en een reeds beschermde pastorie/schuilkerk (monumentnr. 9917). De exploitatieboerderij is ontworpen door de architecten Van der Goot en Kruisweg (Hengelo) in opdracht van de exploitatiemaatschappij Meyling. Op de begane grond in de rechter zijgevel van het dwarshuis (N) is een groot venster toegevoegd. De linkergevel van het bedrijfsgedeelte van de boerderij (Z) is vernieuwd.

In de oostelijke zijgevel van de vrijstaande schuur is een groot venster toegevoegd. De pastorie/schuilkerk staat links achter de boerderij (ZW), de schuur staat er rechts achter (NW). Het erf is vanaf de Weerselosestraat (O) bereikbaar via een oprijlaan metaan weerszijden bomen.

Waardering

Het erf met de dwarshuisboerderij en de schuur is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- het bijzondere boerderijtype

- de oorspronkelijke functie van exploitatieboerderij

- de combinatie van de boerderij, pastorie en schuur op het erf

- de beeldbepalende ligging van de boerderij en bijgebouwen aan het einde van de oprijlaan met bomen

Weerselosestraat 301 7626 LJ Hertme BY Ja
M 7 Borne