D.D.van den Boutstraat 10, Goes

Inleiding

Blokje van drie geschakelde woningen.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond geplaatst bouwblokje van drie woningen met een begane grond en een hoge kapverdieping. Over de lengte van het blok is een afgewolfd zadeldak, gedekt met rode tuile du nord, aangebracht. Zowel de verdiepingloze voor- en achtergevel worden onderbroken door een brede risalerende topgevel. De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen in kruisverband en worden afgesloten door houten gootlijsten op geprofileerde klossen. De entree's met bovenlicht bezitten een oorspronkelijke deur met een paneel en een deurraampje met ruitvormige roedeverdeling. De twee hoekwoningen zijn voorzien van een vrij kleine tweevlaks erker op de begane grond. De tussenwoning in de risalerende middenpartij is vlak uitgevoerd met twee ramen met bovenlichten voorzien van roedeverdeling. Aan de achtergevel zijn de woningen voorzien van een achterdeurpui en een woonkamerkozijn met tuindeuren en bovenlichten. Op de verdieping bezit de tussenwoning aan voor- en achtergevel twee samengestelde en een enkelvoudig kozijn met draairamen voorzien van roedeverdelingen. Op het achterdakvlak bevinden zich aan weerszijden van de middenpartij twee tweeraams dakkapellen. De zijgevelramen zijn alle van roedeverdelingen voorzien. De woningen zijn voorzien van een enkele en een geschakelde bakstenen berging onder een pannen gedekt zadeldak, die vrijstaand achter het woningblokje zijn geplaatst.

Waardering

Blokje van drie woningen, van belang als onderdeel van het complex dat vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde van algemeen belang is.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
507872
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex van in het totaal achttien middenstandswoningen, verdeeld over vijf bouwblokjes. In 1920 in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd in opdracht van de toenmalige woningbouwvereniging Sint Willibrordus. De woningen maakten onderdeel uit van de invulling van het in 1916/'17 door de gemeentebouwmeester F.G.C. Rothuizen ontworpen uitbreidingsplan, het zogenaamde "Bouwplan I". In 1972 gerenoveerd.

Hoewel het complex als eenheid is ontworpen kregen de bouwblokjes enige individualiteit door variatie in details. Het complex als geheel heeft enige allure door de verzorgde detaillering en de bijzondere vormgeving van het zichtbepalende bouwblok aan de Wulfaertstraat. De bouwblokjes omsluiten een binnenterrein waarop de tuinen en bergingen zijn gelegen en dat via enkele paden vanaf de openbare weg toegankelijk is.

Omschrijving

De woningblokjes met een variërend aantal woningen werden opgetrokken uit baksteen en voorzien van hoge, met rode pannen gedekte daken. De gevels worden verlevendigd door een variatie van geveltoppen, entreenissen, loggia's en dakkapellen. De verzorgde architectuur en uitvoering worden versterkt door de behouden gebleven roedeverdelingen in de ramen en de dakkapellen.

Waardering

Complex van 5 blokjes arbeiderswoningen van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en, door de vormgeving en oorspronkelijke detaillering, architectuurhistorische waarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
D.D.van den Boutstraat 10 4461 HR Goes Ja
D.D.van den Boutstraat 12 4461 HR Goes
D.D.van den Boutstraat 14 4461 HR Goes
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 1980 Goes
C 1979 Goes
C 1981 Goes
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1920 1920 vervaardiging
Naar boven