D.D.van den Boutstraat 2, Goes

Inleiding

Blokje van vier geschakelde woningen uit 1920.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond geplaatst bouwblokje van vier woningen met een begane grond en een hoge kapverdieping. Over de lengte van het blok is een afgewolfd zadeldak, gedekt met rode tuile du nord, aangebracht. De nok wordt aan de uiteinden door keramische pironnen geaccentueerd. De verdiepingloze voorgevel wordt onderbroken door twee brede, gebroken topgevels. De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen in kruisverband terwijl de topgevels aan de voorgevel voorzien zijn van decoratief verticaal metselwerk met stroken zwarte baksteen in de top. De gevels worden afgesloten door houten goot- en daklijsten op geprofileerde klossen.

Per woning is de entree met een 1-paneels deur in een kleine nis geplaatst waarvan de doorgang door een betonnen latei met schulprand wordt overspannen. Iedere woning bezit een gemetselde drievlaks voorgevelerker op de begane grond met raamkozijnen waarvan de bovenramen zijn voorzien van roedeverdelingen. Op de verdieping zijn enkele en dubbele kozijnen met 6-ruits draairamen aanwezig in de topgevels. Midden tussen de voorgeveltoppen bevindt zich een dakkapel ten behoeve van de tussenwoningen.

Aan de achtergevel zijn de woningen voorzien van een achterdeurpui en een woonkamerkozijn met tuindeuren. Op het achterdakvlak bevinden zich vier dakkapellen met drie ramen onder lessenaarsdaken, voorzien van de oorspronkelijke roedeverdelingen.

De twee hoekwoningen zijn voorzien van platgedekte, verdiepingloze uitbouwen (berging/bijkeuken) aan de achtergevel; de tussenwoningen bezitten een vrijstaande, geschakelde berging uit baksteen onder een pannengedekt zadeldak achter de woningen.

Waardering

Blokje van vier woningen, van belang als onderdeel van het complex dat vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde van algemeen belang is.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
507871
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex van in het totaal achttien middenstandswoningen, verdeeld over vijf bouwblokjes. In 1920 in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd in opdracht van de toenmalige woningbouwvereniging Sint Willibrordus. De woningen maakten onderdeel uit van de invulling van het in 1916/'17 door de gemeentebouwmeester F.G.C. Rothuizen ontworpen uitbreidingsplan, het zogenaamde "Bouwplan I". In 1972 gerenoveerd.

Hoewel het complex als eenheid is ontworpen kregen de bouwblokjes enige individualiteit door variatie in details. Het complex als geheel heeft enige allure door de verzorgde detaillering en de bijzondere vormgeving van het zichtbepalende bouwblok aan de Wulfaertstraat. De bouwblokjes omsluiten een binnenterrein waarop de tuinen en bergingen zijn gelegen en dat via enkele paden vanaf de openbare weg toegankelijk is.

Omschrijving

De woningblokjes met een variërend aantal woningen werden opgetrokken uit baksteen en voorzien van hoge, met rode pannen gedekte daken. De gevels worden verlevendigd door een variatie van geveltoppen, entreenissen, loggia's en dakkapellen. De verzorgde architectuur en uitvoering worden versterkt door de behouden gebleven roedeverdelingen in de ramen en de dakkapellen.

Waardering

Complex van 5 blokjes arbeiderswoningen van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en, door de vormgeving en oorspronkelijke detaillering, architectuurhistorische waarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
D.D.van den Boutstraat 2 4461 HR Goes Ja
D.D.van den Boutstraat 4 4461 HR Goes
D.D.van den Boutstraat 6 4461 HR Goes
D.D.van den Boutstraat 8 4461 HR Goes
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 1977 Goes
C 1976 Goes
C 1975 Goes
C 1978 Goes
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1920 1920 vervaardiging
Naar boven