Stelleweg 2, Kloetinge

Inleiding

Evenwijdig achter het woonhuis geplaatst bakhuis (annex zomerhuis) dat gelijktijdig met het woonhuis is gebouwd en stilistisch hiermee een eenheid vormt. Op het erf tussen de bakkeet en de woning bevindt zich een opgemetselde waterput, door een deksel afgesloten en voorzien van een handbediende pomp.

Omschrijving

Geheel uit roodbruine machinale baksteen in kruisverband opgetrokken gevels op een zware, gepleisterde plint. Rondom zijn de gevels voorzien van decoratief metselwerk in de vorm van gele baksteen in banden en strekken. In de banden bevinden zich accenten in geroete steen. De langsgevels worden afgesloten door geprofileerde metalen bakgoten op ojiefvormige klossen. De plaatsing van de klossen is aangepast aan de plaatsing van de ramen waardoor deze onregelmatig is. De topgevels bezitten dakoverstekken met windveren op geprofileerde klossen. Het geheel in analogie met het woonhuis. Het noordwestelijke gedeelte bevat verblijfs- en werkruimten met een entreedeur en een 4-ruits schuifraam in de zuidwestelijke langsgevel en een 4-ruits schuifraam in de kopgevel. Het rechter gedeelte van de zuidwestelijke langsgevel was oorspronkelijk open en is later in ongedecoreerd rood metselwerk ingevuld en voorzien van een smal 2x3-ruits schuifraam en een entreedeur. De zuidoostelijke kopgevel is geheel blind, de noordoostelijke gevel bezit slechts twee kleine raampjes t.p.v. het voormalige open gedeelte. Het gebouw is voorzien van een zadeldak met overstekken op geprofileerde klossen en gedekt met gesmoorde kruispannen waarin in combinatie met rode pannen een ruitmotief is gelegd.

Het interieur bevat in het noordwestelijke gedeelte twee zeer sober afgewerkte, met elkaar in verbinding staande ruimten met een eenvoudige stookplaats welke in oorsprong de eigenlijke verblijfs- en werkruimten vormden.

Bakhuis van algemeen belang als functioneel en karakteristiek onderdeel van het complex.

507847
Elsa Hoeve

Inleiding

Dwarsdeelboerderij met losse leden opzet, omstreeks 1890 gebouwd in ambachtelijk-traditionele bouwtrant waarbij in het metselwerk karakteristieke, laat negentiende eeuwse decoraties zijn toegepast. Door de afmetingen van de schuur behoort deze tot het grote boerderijtype. Gebouwd als boerderij met gemengd bedrijf. De situering van de gebouwen onderling is karakteristiek voor Midden-Zeeland: de schuur in het verlengde van de woning en het varkenshok dicht bij de woning dwars op de schuur. De plaatsing van het varkenshok en de mestvaalt aan de straatzijde is typerend voor grotere, dicht aan de openbare weg geplaatste boerderijen. Door plaatsing aan de rand van het onregelmatig gevormde achtererf werd de wagenschuur schuin op de overige bebouwing geplaatst. Het nabij de wagenschuur geplaatste kippenhok, de garage achter de bakkeet en de aanbouw aan de achterzijde van de woning komen niet voor bescherming in aanmerking.

Omschrijving

Door afmetingen, hoofdvormen en vooral het decoratieve kleurenpatroon in de met pannen gedekte zadeldaken vormen de gebouwen een zeer opvallend complex met bijzondere, voor de tijd van ontstaan kenmerkende decoraties.

De gevels van de woning en de bakkeet zijn in baksteen uitgevoerd met sierbanden in gele steen waarin de negentiende eeuwse, renaissancistische stijlinvloeden merkbaar zijn. De lange schuur met twee mendeurstellen bezit een geheel houten constructie en wandopbouw waarbij echter de stallengevel aan de zijde van de mestput en de westelijke kopgevel in steen zijn uitgevoerd. Het varkenshok is geheel in metselwerk uitgevoerd met slechts een sobere decoratie in het pannendak.

De enigszins afgezonderd staande wagenschuur is geheel uit hout opgetrokken en niet van decoraties voorzien.

Waardering

Boerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde en van belang voor het aanzien en het karakter van de streek.

Zomerhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Bakhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja