Stelleweg 2, Kloetinge

Inleiding

Vrijstaande, houten dwarsdeelschuur op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, omstreeks 1890 in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd. De schuur staat in het verlengde van het woonhuis, evenwijdig aan de openbare weg, waarbij de gevel met de mendeuren naar het achtererf is gekeerd.

Omschrijving

De schuur is geheel opgebouwd als houtskelet, voorzien van acht tweedelige tussenspanten. De naar de openbare weg gekeerde stalgevel en de westelijke kopgevel zijn opgetrokken uit rode baksteen met staafankers waarbij de kopgevel ter hoogte van de dakgoten en in de top is voorzien van banden in zwart metselwerk en ontlastingsbogen in zwart metselwerk. De overige gevels zijn uitgevoerd in gepotdekselde, gecabolineerde houten delen (enkele restanten van teerwerk) en voorzien van wit geschilderde hoeken, daklijsten, ramen en deuromlijstingen.

De noordoostgevel is voorzien van twee stel mendeuren met klinkets en hoog geplaatste raampjes, aan de linker zijde een stel wagendeuren en rechts daarvan een personendeur. Voorts zijn, onopvallend, recenter twee deurstellen aangebracht. De houten kopgevel bevat, naast enkele ramen op de verdiepingen een houten deur. De stenen kopgevel bezit, naast een getoogd topvenster een deur met getoogd bovenlicht in het verlengde van de oorspronkelijke gang langs de stallen. De stalgevel (straatzijde) bezit vier stuks staldeuren met getoogd bovenlicht nabij het varkenshok en vier stuks getoogde staldeuren zonder bovenlicht; twee oorspronkelijke staldeuren zijn tot luik verbouwd.

Het zadeldak met overstekken op klossen is gedekt met gesmoorde kruispannen waarin, in combinatie met rode pannen een ruitmotief is gelegd.

In het interieur is de stallen-indeling verwijderd. Wat resteert is, in de eindtravee bij de woning, een afgeschoten ruimte waarboven zich een opslagzolder voor graan en erwten bevindt, die is voorzien van een demontabele indeling in vakken. De vloer van deze opslagzolder is met een zware balklaag, verstevigd met andreaskruisen, uitgevoerd. De kap is "beschoten" met riet.

Waardering

Schuur van algemeen belang als functioneel en essentieel onderdeel van het complex en vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde, vanwege het bijzondere en zichtbepalende karakter van de dakbedekking tevens van ensemblewaarde en zeldzaamheidswaarde.

507846
Elsa Hoeve

Inleiding

Dwarsdeelboerderij met losse leden opzet, omstreeks 1890 gebouwd in ambachtelijk-traditionele bouwtrant waarbij in het metselwerk karakteristieke, laat negentiende eeuwse decoraties zijn toegepast. Door de afmetingen van de schuur behoort deze tot het grote boerderijtype. Gebouwd als boerderij met gemengd bedrijf. De situering van de gebouwen onderling is karakteristiek voor Midden-Zeeland: de schuur in het verlengde van de woning en het varkenshok dicht bij de woning dwars op de schuur. De plaatsing van het varkenshok en de mestvaalt aan de straatzijde is typerend voor grotere, dicht aan de openbare weg geplaatste boerderijen. Door plaatsing aan de rand van het onregelmatig gevormde achtererf werd de wagenschuur schuin op de overige bebouwing geplaatst. Het nabij de wagenschuur geplaatste kippenhok, de garage achter de bakkeet en de aanbouw aan de achterzijde van de woning komen niet voor bescherming in aanmerking.

Omschrijving

Door afmetingen, hoofdvormen en vooral het decoratieve kleurenpatroon in de met pannen gedekte zadeldaken vormen de gebouwen een zeer opvallend complex met bijzondere, voor de tijd van ontstaan kenmerkende decoraties.

De gevels van de woning en de bakkeet zijn in baksteen uitgevoerd met sierbanden in gele steen waarin de negentiende eeuwse, renaissancistische stijlinvloeden merkbaar zijn. De lange schuur met twee mendeurstellen bezit een geheel houten constructie en wandopbouw waarbij echter de stallengevel aan de zijde van de mestput en de westelijke kopgevel in steen zijn uitgevoerd. Het varkenshok is geheel in metselwerk uitgevoerd met slechts een sobere decoratie in het pannendak.

De enigszins afgezonderd staande wagenschuur is geheel uit hout opgetrokken en niet van decoraties voorzien.

Waardering

Boerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde en van belang voor het aanzien en het karakter van de streek.

Stelleweg 2 4481 NA Kloetinge BY Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarsdeelschuur