Rheebruggen 6, Ansen

Inleiding

Boerderij van oudere oorsprong maar rond 1860-1890 verbouwd. De in ambachtelijk-traditionele stijl gebouwde boerderij is van het hallehuistype met zijbaander. De boerderij is inmiddels tot woonhuis verbouwd.

Omschrijving

Boerderij in baksteen opgetrokken en gedekt door een afgewolfd rietdak met gevlochten nok; schoorsteen in de nok. De voorgevel heeft vlechting en staafankers en kent een asymmetrische indeling met twee rechtgesloten zesruits schuiframen voorzien van luiken en hanekam. Links een rechtgesloten deur (nu glas) met tweeruits bovenlicht. Links een hoog geplaatst vierruits opkamervenster met luik. Kleine zoldervensters. In de zijgevels van het woonhuis zijn kleine zesruits vensters geplaatst. Noordgevel met keldervenster. De schuurgevels worden geleed door stalvensters en mestdeuren. In de noordelijke zijgevel zit bovendien een diepliggende baanderdeur met vierruits vensters en een loopdeur.

Waardering

Boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de samenhang met de voormalige havezathe Rheebruggen, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in het waardevolle gezicht Rheebruggen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
507339
Complexnaam
Rheebruggen 6
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit boerderij en stookhok. Het geheel is gelegen in de nabijheid en behoorde vermoedelijk tot de bezittingen van de vroegere havezathe Rheebruggen. Op het erf staat nog een varkensschuur van jongere datum die buiten de bescherming valt.

Waardering

Boerderijcomplex van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de relatie met de voormalige havezathe, vanwege de vormgeving alsmede vanwege de ligging in het waardevol gezicht Rheebruggen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rheebruggen 6 7964 KR Ansen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 2798 Ruinen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1860 1890 verbouwing
Naar boven