Rheebruggen 8, Ansen

Inleiding

Stookhok gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl vermoedelijk rond 1880-1900 en gelegen naast het woonhuis van de boerderij.

Omschrijving

Stookhok op rechthoekig grondplan en in baksteen opgetrokken. Het geheel wordt gedekt door een zadeldak met hollandse pannen; schoorsteen en windveren. In de oostelijke topgevel een uitkragend sierelement (portret) afkomstig van de voormalige havezathe. Zijgevels met stalvensters. Westelijke topgevel met loopdeur.

Waardering

Stookhok van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang in verband met het complex.

507343
Rheebruggen 8

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit boerderij en stookhok. Het geheel is gelegen op het voorterrein van de vroegere havezathe Rheebruggen. Referenties naar deze havezathe zijn het omgrachte terrein achter de boerderij en de toegangsweg (zichtlijn) die langs de noordgevel van de boerderij loopt.

Waardering

Boerderijcomplex van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de relatie met de voormalige havezathe, de bouwgeschiedenis, de vormgeving alsmede de ligging in het waardevol gezicht Rheebruggen.

Stookhok Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Rheebruggen 8 7964 KR Ansen BY Ja