Snijdersberg 10, Geulle

Inleiding

Met elementen van het Expressionisme tussen 1910 -1914 naar een ontwerp van Johan Melchior van der Mey, een der grondleggers van de Amsterdamse School, tot VILLA verbouwde boerderij. Het betreft het huis dat Van der Mey voor zichzelf bouwde. Omstreeks 1910 heeft Van der Mey een boerderij gekocht en deze vervangen door de huidige villa. De VILLA is fraai gesitueerd op de Snijdersberg aan de rand van de bebouwde kom van Geulle.

De in 1965 naar ontwerp van architect G. Snelder uit Maastricht gebouwde kubusvormige uitbreiding valt wegens te geringe ouderdom vooreerst buiten de bescherming.

Omschrijving

De villa heeft een in dwarsrichting geplaatste L-vormige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met zadeldaken met wolfeinden en gedekt met riet. Achter een tuinmuur van baksteen ligt de L-vormige villa. De toegang tot de villa ligt aan de zuidzijde en wordt geflankeerd door twee enigszins naar voren springende bouwmassa's. De begane grond van de rechter uitbouw is gemetseld van baksteen met daarin gekoppelde vensters met roedeverdeling; de linker uitbouw heeft een mergelgevel met eveneens gekoppelde vensters met roedeverdeling. De verdieping van de beide uitbouwen heeft een afgewolfde houten gevel en is gedekt door een rietdak. In de houten gevel bevinden zich gekoppelde vensters met roedeverdeling. De oostgevel heeft een houten topgevel op een bakstenen onderbouw; in de topgevel bevindt zich een tweelichtvenster; op de begane grond twee gekoppelde vensters met roedeverdeling. Haaks op de topgevel staat een vleugel van een bouwlaag met zadeldak, gedekt met riet. Deze vleugel bevatte oorspronkelijk het atelier van Van der Mey. Zowel de west- als de oostgevel van deze vleugel bevatten gekoppelde vensters met een roedeindeling. De houten topgevel aan de noordzijde heeft een eigenzinnig gevormd venster om het atelier te verlichten. Op de begane grond verleent een dubbele deur met roedeverdeling toegang tot het terras. De achtergevel van de voorvleugel bevat een houten topgevel en op de begane grond terrasdeuren en gekoppelde vensters met een roedeverdeling. In de gevel aan de straatzijde is een gedenksteen aangebracht :" hier woonde mevrouw van der Mey *1881 + 1955 Zij ging weldoende rond".Het INTERIEUR is vrijwel geheel ongeschonden en bevat tal van interessante architectonische details. In de tuin staat een gerestaureerd BAKHUIS op poeren, deels in mergel en met pannen zadeldak. Bij de villa hoort een eveneens door Van der Mey vormgegeven GARAGE. Het object heeft een bouwlaag en een zadeldak met rode hollandse pannen. Vooral de poortdeuren en het overstek maken dit gebouw karakteristiek. De tuinmuur bevat vaste (en bij de hoofdtoegang draaibare) hekken met een bijzondere detaillering.

Waardering Het voormalige woonhuis van de architect J.M. van der Mey is van grote cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en typologische ontwikkeling. De villa bezit grote architectuurhistorische waarde vanwege zijn bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, met name als architectonische opmaat tot de bouw van het magnum opus van Van der Meij, het Scheepvaarthuis te Amsterdam; als voorbeeld van het oeuvre van de architect J.M. van der Mey; vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek; en vanwege de bijzondere samenhang tussen ex- en interieur. Het ontwerp bezit ensemblewaarde vanwege de situering op de Snijdersberg aan de rand van de bebouwing van het dorp Geulle. Het object is tenslotte in hoge mate van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de zeldzaamheid.

Snijdersberg 10 6243 AT Geulle Ja
Meij, J.M. van der ; Limburg architect / bouwkundige / constructeur