Optwizel 96, Twijzel

Inleiding

Het STOOKHOK behoort bij de boerderij met dwarsgeplaatst voorhuis, in 1898 in Twijzel gebouwd. Het stookhok wordt via een nieuwe schutting met de zuidzijde van de boerderij verbonden.

Omschrijving

Het stookhok is opgetrokken in bruine handvorm bakstenen onder zadeldak met geglazuurde Friese pannen. De gevels worden ingedeeld door houten verticale vensters en een opgeklampte deur.

Het stookhok in 1898 in Twijzel gebouwd, is van belang:

- als essentieel en oorspronkelijke onderdeel van het visueel gave complex,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur.

502071

Inleiding

De BOERDERIJ met dwarsgeplaatst voorhuis in eclectische trant en STOOKHOK is in 1898 gebouwd, getuige het gedrukte "Ontwerp eener boerenhuizinge onder Koote", in bezit van de huidige bewoner. De indeling van de schuur is later gewijzigd en een garage met deur in de achtergevel is toegevoegd. Het ruime erf rondom wordt aan de voorzijde van de weg gescheiden door een brede sloot met dam. In de voortuin, met restanten van een boerentuinaanleg met slingerpadenbeloop, staan drie beuken, twee treurbeuken en enkele fruitbomen. Het stookhok is middels een nieuwe schutting met de zuidgevel van de boerderij verbonden. Het vm. "wagenhuis" dat achter de boerderij was gesitueerd, is afgebroken. Ter plaatse is in 1974 de grote rundveestal gebouwd: deze valt buiten bescherming van Rijkswege.

Waardering

De boerderij met dwarsgeplaatst voorhuis en stookhok is van cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- omdat het een voorbeeld is van een redelijk veel voorkomend boerderijtype in deze gemeente,

- vanwege de aanwezigheid en hoge mate van gaafheid van detaillering en ornamentiek,

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van de boerderij met rieten kap,

- vanwege de visuele gaafheid van het complex door de aanwezigheid van een stookhok en de restanten van een boerentuin.

Stookhok Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Optwizel 96 9286 EG Twijzel Ja