Optwizel 96, Twijzel

Inleiding

De BOERDERIJ met dwarsgeplaatst voorhuis is in 1898 in eclectische trant in Twijzel gebouwd. De indeling van de schuur is later gewijzigd waarbij garagedeuren zijn toegevoegd.

Omschrijving

De boerderij bestaat uit een dwarsgeplaatst voorhuis en een schuurgedeelte daarachter. Het pand is opgetrokken in bruine handvorm baksteen. De gevel van het dwarshuis heeft een gepleisterde plint en wordt afgesloten door een daklijst met panelen. Boven de gootlijst is een sneeuwbord met ajourhekken.

Het woongedeelte heeft een met gegolfde Friese pannen gedekt schilddak waarvan het voorste trapeziumvormige schild meer hellend is dan het achterste. Op de hoek van de nok en hoekkepers zijn schoorstenen met schoorsteenbord. De licht getoogde T-vensters in de symmetrisch ingedeelde voorgevel hebben persiennes. De getoogde strekken hebben donkerbruine bakstenen aanzet- en sluitstenen. De licht getoogde omlijste paneeldeur met middenstijl, siersmeedwerk en bovenlicht bevindt zich in het midden van de voorgevel. Daarboven is een kajuit met een T-venster dat opgeluisterd wordt met voluutwangen en een versierde dakrand. Aan de zijgevel van het dwarshuis zijn enkele vensters vernieuwd.

Het schuurgedeelte onder wolfdak heeft rietbedekking en vijf regels gegolfde Friese pannen. Aan de zuidgevel zijn drie oorspronkelijke getoogde elfruits stalramen en een oorspronkelijke dubbele houten deur.

De vier- en negenruitsvensters zijn vernieuwd. De achtergevel van het akkerbouwbedrijfstype heeft oorspronkelijke mendeuren en een staldeur met zijlicht; de garagedeuren zijn van recenter datum. Aan de noordgevel zijn twaalf verticale getoogde drieruits stalramen. Op de nok van de schuur is een uilebord van het Friese Wouden-type.

De boerderij met dwarsgeplaatst voorhuis is van cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- als hoofbestanddeel van het visuele gave complex met stook hok en restanten van een boerentuin,

- omdat het een voorbeeld is van een redelijk veel voorkomend boerderijtype in deze gemeente,

- vanwege de aanwezigheid en hoge mate van gaafheid van detaillering en ornamentiek,

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van de boerderij met rieten kap.

502064

Inleiding

De BOERDERIJ met dwarsgeplaatst voorhuis in eclectische trant en STOOKHOK is in 1898 gebouwd, getuige het gedrukte "Ontwerp eener boerenhuizinge onder Koote", in bezit van de huidige bewoner. De indeling van de schuur is later gewijzigd en een garage met deur in de achtergevel is toegevoegd. Het ruime erf rondom wordt aan de voorzijde van de weg gescheiden door een brede sloot met dam. In de voortuin, met restanten van een boerentuinaanleg met slingerpadenbeloop, staan drie beuken, twee treurbeuken en enkele fruitbomen. Het stookhok is middels een nieuwe schutting met de zuidgevel van de boerderij verbonden. Het vm. "wagenhuis" dat achter de boerderij was gesitueerd, is afgebroken. Ter plaatse is in 1974 de grote rundveestal gebouwd: deze valt buiten bescherming van Rijkswege.

Waardering

De boerderij met dwarsgeplaatst voorhuis en stookhok is van cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- vanwege de hoge mate van architectonische gaafheid van de boerderij met rieten kap,

- vanwege de visuele gaafheid van het complex door de aanwezigheid van een stookhok en de restanten van een boerentuin.

Optwizel 96 9286 EG Twijzel Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) MRS-aanv. Dwarshuisboerderij