Surmerhuizerweg 13, Sint Maarten

Inleiding

Uit het midden van de 19de eeuw daterende vrijstaande voormalige LANDARBEIDERSWONING. Het pand is op de oostzijde van een middeleeuwse terp gelegen en vormt tezamen met de overige bebouwing (Surmerhuizerweg 11 en 15) op de reeds van rijkswege beschermde terp een karakteristiek buurtje.

N.B. De aan de oostzijde van het pand geplaatste latere aanbouw valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde voormalige landarbeiderswoning van één bouwlaag onder zadeldak gedekt met riet. De onderste panstroken van het dak zijn bekleed met rode Hollandse pannen. De noklijn van het pand is oost-west gesitueerd.

Het pand is opgetrokken in rode baksteen. De westgevel is gepleisterd met natuursteenmotief.

De zuidgevel van het pand, een langsgevel, bezit twee houten T-vensters. Rechts daarvan bevindt zich een aankapping onder lessenaarsdak, die de entree bevat. Het lessenaarsdak is bekleed met rode Hollandse pannen. De entree bestaat oorspronkelijk uit een houten opgeklampte deur. Links van deze deur bevindt zich een dubbel openslaand houten venster.

De oostgevel van het pand is op de begane grond dichtgezet met een nieuwe aanbouw. Hierboven bevindt zich in de topgevel een klein houten venster. De westgevel bezit op de begane grond een houten T-venster en op de verdieping een openslaand houten venster. De noordgevel heeft één houten T-venster en twee kleine houten ramen.

Waardering

De voormalige landarbeiderswoning is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als zijnde een voorbeeld van een eenvoudige 19de-eeuwse woning op het platteland. Tevens is het pand door zijn ligging op de middeleeuwse terp van Eenigenburg van beeldbepalende betekenis en bezit het met de overige bebouwing op de terp een ensemblewaarde.

Surmerhuizerweg 13 1744 JB Sint Maarten Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) MRS-aanv. Arbeiderswoning(K)