Schagen

De Ooievaar te Schagen - Astrid Volten
Hotel Marktzicht en Grandcafé De Ooievaar te Schagen
Credit
Gemeente Schagen - Astrid Volten
99
99
41
160

Gemeente Schagen
Laan 19
1741 EA Schagen

Postadres
Postbus 8
1740 AA  Schagen

www.schagen.nl
postbus8@schagen.nl
0224 - 210400

Schagen is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland, gedeeltelijk in de regio West-Friesland, sinds 2013 de naam van een fusiegemeente die bestaat uit de voormalige gemeenten Schagen, Zijpe en Harenkarspel. De hoofdplaats is de gelijknamige stad Schagen. Het gebied tussen de kust en de stad Schagen wordt gekenmerkt door de landbouwgronden, met veel bollenvelden en een aantal middelgrote dorpen. Bij Petten zijn twee onderzoekskernreactoren gelegen.

Monumenten

De gemeente Schagen kent rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten. Wilt u weten of u in een monument woont? 

Villa ontworpen door J.R. Vlaming. Door asymmetrische opzet en detaillering heeft de bouwstijl wat weg van de Art Nouveau. - Dqfn13
Villa ontworpen door J.R. Vlaming
Wikimedia Commons - Dqfn13

Beeldbepalende panden

Gemeente Schagen kent ook beeldbepalende panden:

  • Sint Maartensweg 40 Sint Maartensvlotbrug
  • Molenpad 2 t zand
  • Kanaalkade 33 t zand
  • Zeeweg 12 Callantsoog
  • Sportlaan 3a Oudesluis
  • Sint Maartensweg 40 Sint Maartensvlotbrug
  • Schoolstraat 6 Callantsoog
Gemeentelijk monument aan de Gedempte Gracht 30 te Schagen
Gemeentelijk monument aan de Gedempte Gracht 30 te Schagen
Gemeente Schagen - Astrid Volten

Karakteristieke panden in gemeente Schagen

Afbeelding
Stadsaanzicht

Karakteristieke stads- en dorpskernen

De gemeente Schagen heeft geen beschermde stads- of dorpsgezichten. Wel kent de gemeente de volgende stads- en dorpskernen een bijzonder welstandsniveau: Schagen, Valkkoog,  Eenigenburg, Tuitjenhorn, Warmenhuizen, Callantsoog en ‘t Zand.

Monumentenzorg Schagen

De gemeente Schagen zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer weten over het erfgoedbeleid in gemeente Schagen? 

Richtlijnen verbouwen restaureren onderhouden monumenten

Gemeentelijk monument aan de Gedempte Gracht 43-45 te Schagen
Gemeentelijk monument aan de Gedempte Gracht 43-45 te Schagen
Astrid Volten
Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

De gemeente Schagen wil in 2040 energieneutraal zijn. Woont u in een monument of karakteristiek pand? Ga naar Toolkit duurzaamheid Voor verschillende monumenten vindt u daar tips en advies over hoe u thuis energie en geld kunt besparen.

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Monumentenschildje en -informatie

Bent u eigenaar van een gemeentelijk monument in de gemeente Schagen? Dan kunt u een monumentenschildje ophalen bij de balie van het gemeentehuis. Het is ook mogelijk om een Informatiebord van de ANWB met tekst en informatie over het pand laten maken.

monumentenbord
Monumentenbord Landbouwstraat 14 te Schagen
Gemeente Schagen
Afbeelding
Toolbox

Subsidie onderhoud en restauratie

Voor gemeentelijke monumenten, molens en kerken heeft de gemeente Schagen een vergoedingsregeling. De eigenaar kan 50% subsidie krijgen op onderhoud en herstel (restauratie) met een maximum van €2.000,-. U kunt elk jaar een subsidieaanvraag doen. Het is mogelijk om de kosten voor een inspectierapport van de Monumentenwacht Noord-Holland ook op te voeren. 

Subsidie historische winkelpuien

De gemeente Schagen stelt een subsidie beschikbaar voor het herstel van historische winkelpuien. Bijvoorbeeld door herstel van de vroegere pui en terugkeer van historische kleuren (schilderwerk). De subsidie is voor 30% van de kosten van ontwerp en uitvoering met een maximum van € 10.000,-. 

Herboren Toren Burgerbrug - Astrid Volten
Herboren Toren Burgerbrug
Gemeente Schagen - Astrid Volten

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning

Omgevingsvergunning

Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Spreekuur erfgoed en monumenten

Wilt u weten wat een specialist op het gebied van monumentenzorg van uw plan vindt? Voordat u een aanvraag omgevingsvergunning doet? Maak dan gebruik van het online spreekuur. Uw bouwplan wordt dan beoordeeld door iemand van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. U ontvangt dan een advies.

Het spreekuur is één keer in de twee weken op de woensdag tussen 9.00 en 10.00 uur online via Teams. Wij nemen contact met u op om een afspraak te maken. 

Kerk gemeente Schagen
Rijksmonumentale dorpskerk te Callantsoog
Astrid Volten
Transformatorbunker Schagen - Wikimedia Commons - H. Wientjes.jpg
Transformatorbunker Schagen
Wikimedia Commons - H. Wientjes.jpg

Oude transformatorbunker Schagen

Deze Duitse transformatorbunker werd in 1943 gebouwd door o.a. Joodse dwangarbeiders. De dwangarbeiders kwamen uit een werkkamp dat gelegen was bij 't Zand. Deze bunker zou een reserve installatie voor het waarborgen van de stroomvoorziening herbergen. De bunker werd hier nooit voor gebruikt. Het verhaal gaat dat dit kwam doordat de transformator niet door de deur paste.

Schagen was tijdens de Tweede Wereldoorlog de standplaats van de ‘Divisionsstab Nordholland-Nord’, de staf van de 347e infanteriedivisie van het 88e Duitse legerkorps. Het korps had als taak om de kustverdediging van Nederland tot stand te brengen. De verdediging liep van de Dollard tot aan Zeeuws-Vlaanderen: de Atlantikwall. 

De transformatiebunker werd herbestemd tot kantoorruimte.

Naar boven